Olèrdola, la muntanya màgica

Un poblat iber, una fortificació romana i una ciutat medieval són algunes de les sorpreses que aquest municipi del Penedès ofereix als seus visitants, i que convida a descobrir a través d'un joc en línia

Església de Sant Miquel d'Olèrdola
Església de Sant Miquel d'Olèrdola Ignasi Pellisa
18 d'octubre del 2022

La muntanya d’Olèrdola, entre la plana del Penedès i el Garraf, ha estat un enclavament estratègic que ha conegut la presència de l’ésser humà des de l’edat del bronze fins ben entrat el segle XX. Actualment, és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya i forma part de la Ruta dels Ibers.

Des de la prehistòria, els pobladors d’Olèrdola hi van deixar la seva empremta: un poblat iber, una impressionant fortificació romana i una ciutat medieval, amb esglésies preromàniques i romàniques i tombes medievals excavades a la roca. La visita comença al conjunt arqueològic per l’església de Sant Miquel, segueix per la vora de la cisterna, les tombes antropomorfes i, finalment, el poblat iber.

Una de les darreres novetats del municipi és l’obertura al públic, al nucli de Moja, de la Torre de Moja, documentada per primer cop l’any 981. Va ser un punt de defensa avançada del castell d’Olèrdola i ha sobreviscut a les vicissituds de la història. A recer d’aquesta torre, immensa i dominant, i de l’església romànica de Sant Cugat, va créixer el poble de Moja. L’aparença que té avui és fruit de la seva pròpia història, i dels diferents propietaris que va tenir, des del monestir de Sant Cugat del Vallès fins a la família Copons, que en el segle XVIII van rebre el títol de marquesos de Moja. Catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional i recentment restaurada, es pot visitar a través de diverses rutes o en una de les visites guiades que s’hi organitzen.

‘Vestigis’, el joc en línia
A Olèrdola també podem descobrir força vestigis d’altres temps. Trobar i interpretar aquests vestigis per conèixer la història que amaguen no és feina fàcil. Per això, el municipi ha posat en marxa un joc en línia, Vestigis, que ajudarà les famílies a través de cinc rutes a descobrir importants vestigis de totes les èpoques, tot resolent preguntes, trencaclosques… a Moja, Sant Pere Molanta, Viladellops i al turó d’Olèrdola, amb el Pla dels Albats com a epicentre.

El joc s’ha inspirat en els còmics històrics que s’han editat en els darrers anys sobre els diferents episodis del seu passat. Al llarg de les cinc rutes, hi haurà l’Estanis, un arqueòleg despistat que s’ha fet un embolic amb el patrimoni i les èpoques històriques, i que té una feinada per endreçar-ho tot. Al llarg de les rutes, el visitant podrà ajudar l’Estanis per posar-ho tot a lloc. Seguint els diferents itineraris, el jugador haurà de resoldre preguntes, enigmes i petites proves, amb les quals s’aconsegueixen recompenses. Així, descobrirà el paisatge, restes d’esglésies, cases i cellers medievals, necròpolis i un munt de petits secrets. Hem aconseguit fer-vos venir ganes de jugar?


Podeu consultar tota l’oferta turística d’Olèrdola al web de Turisme de l'Ajuntament d'Olèrdola