Polanski, cinema brasiler, jueu i del món àrab, i musicals, aquest setembre a la Filmoteca

La nova programació també inclou el record a actors recentment desapareguts, com Rutger Hauer ('Blade Runner')

Fotograma de 'Caramel', una de les pel·lícules incloses en el cicle 'Beirut a Barcelona'
Fotograma de 'Caramel', una de les pel·lícules incloses en el cicle 'Beirut a Barcelona'
23 de setembre del 2019
Autor
Contingut patrocinat

El nou curs a la Filmoteca de Catalunya ha arrencat aquest setembre amb una programació interessant i diversa, que respon a la vocació de difusió de la cultura cinematogràfica que presideix l’activitat de la institució. Un director de trajectòria tan destacada com Roman Polanski, cinematografies poc conegudes entre nosaltres com la libanesa i el Festival de Cinema Jueu de Barcelona són alguns dels al·licients que encara ofereix el programa al llarg de la tardor.

Retrospectiva Polanski
Si l’estiu ha portat a la Filmoteca el rigor i la mirada honesta del director polonès Krzysztof Kieślowski a través de l'exposició Empremtes de la memòria -es pot veure fins al 29 de setembre-, la nova temporada s’obre amb un altre cineasta originari d’aquell país i de trajectòria ben diferent.

Roman Polanski, un clàssic modern ofereix una àmplia retrospectiva del director de 'Repulsion', 'Rosemary’s Baby' o 'The Pianist', una trajectòria ben eclèctica que va passar per Hollywood fins que problemes legals el van obligar a retornar a Europa per seguir la seva carrera. Una obra vigent -ha presentat a Venècia el seu darrer film, 'J’accuse', sobre el cas Dreyfus- i amb una destacada aliada els darrers temps: la seva dona i musa Emmanuelle Seigner.

Festival de Cinema Jueu de Barcelona
La 21a edició del Festival de Cinema Jueu de Barcelona, un clàssic de setembre a la programació de la Filmoteca, dedica una retrospectiva a la documentalista austríaca Ruth Beckermann, descendent de supervivents de l’Holocaust i experta en lluites socials, migracions i memòria històrica del nazisme que serà a la Filmoteca per presentar-la.

La cita també inclou l’homenatge a Marceline Loridan Ivens, desapareguda el setembre passat, amb la projecció de 'La petite prairie aux bouleaux', protagonitzada per Anouk Aimée i basada en els recorreguts de la cineasta pels camps d’extermini.

Beirut a Barcelona
La capital libanesa és la ciutat convidada a la festa major de la Mercè, motiu pel qual la Filmoteca acull el petit cicle paral·lel Beirut a Barcelona fins al dia 29. S’hi podran veure sis obres d’alguns dels principals creadors d’una ciutat marcada per la guerra que, tot i això, és un dels epicentres cinematogràfics del món àrab. Un dels films seleccionats és la primera producció libanesa mai nominada a l’Oscar, 'Qadiat raqm 23' ('El insulto'), el 2018. 

Homenatges
Aquesta tardor, la Filmoteca ret homenatge a algunes figures recentment desaparegudes, com el director suís Claude Goretta, amb 'La Dentellière' ('La puntaire') o Rutger Hauer, amb la projecció de 'Blade Runner'.

A tot això, cal sumar-hi el cinema i la dansa que ens portarà el festival Choreoscope.