Primer cop que es troben gravats en un dolmen de l'Orient Mitjà

L'estructura, trobada al nord d'Israel, està formada per una pedra de més de cinquanta tones

L'estructura dels dòlmens va ser usada com a tomba col·lectiva -  Michael Gäbler / Wikimedia Commons
L'estructura dels dòlmens va ser usada com a tomba col·lectiva - Michael Gäbler / Wikimedia Commons
13 de març del 2017
Autor
Laura Guarda

El professor Gonen Sharon ha trobat una taula d'estructura megalítica construïda fa 4.000 anys a Kibbutz Shamir, a Galilea (Israel). El dolmen presenta uns "gravats misteriosos" en l'interior "sense paral·lelisme en l'art rupestre de l'Orient Mitjà".

Segons l'arqueòleg de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel Uri Berger, el sostre de la peça conté 15 gravats formats per línies rectes que conflueixen en el centre d'un arc: "Es tracta de la primera mostra d'art que s'ha documentat en un dolmen en el territori".

Característiques
Una pedra de més de cinquanta tones cobreix l'espai interior d'aquest dolmen de dos metres d'amplada i tres de llargada. El grup d'investigació destaca que els projectes d'enginyeria monumentals són evidents en la societat de l'època a partir de l'observació d'aquestes estructures: "Ens trobem davant una societat de sistema governamental i econòmic complex" que només va deixar els dòlmens "com a evidències arqueològiques".

La pedra en concret és "una de les més grans utilitzades per a la construcció de dòlmens a l'Orient Mitjà". La construcció ha estat trobada en aquest enclavament prehistòric del nord d'Israel format per més de 400 estructures de pedra datades de l'edat del bronze.