La propaganda clandestina en la lluita antifranquista

L'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona acull l'exposició 'Quan plovien octavetes. Clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista'

Militant del PSUC preparant clandestinament la revista 'Treball'
Militant del PSUC preparant clandestinament la revista 'Treball' Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
1 de juliol del 2021

L'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) conserva la col·lecció més important de Catalunya de propaganda clandestina en la lluita antifranquista. Es tracta de fulls volanders, publicacions periòdiques o documents, alguns dels quals van ser dipositats per persones particulars a la bústia de marbre de la Casa de l'Ardiaca, l'actual seu de l'arxiu. Dissenyada per Domènech i Montaner, aquesta bústia va recollir milers de documents que van ser lliurats, arxivats i conservats de manera clandestina. Ara se'n pot veure una tria a l'exposició Quan plovien octavetes. Clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista,que es podrà veure a l'Arxiu Històric de la Ciutat fins al 29 de gener de 2022.

Comissariada per l'historiador Manel Risques Corbella, a la mostra també s'hi poden veure diaris, revistes i butlletins clandestins, fulls de mà o volanders que es van publicar a Barcelona durant dècades. Tots formen part de la col·lecció de l'AHCB, que conté més d’un miler de títols de publicacions, ja siguin de partits polítics, d’associacions obreres, d'agències d'informació i de diversos moviments socials (universitari, veïnal, feminista o pacifista).

Les publicacions es van elaborar en la clandestinitat o a l’exili, en condicions precàries i sovint perilloses. La seva creació i difusió va contribuir a la vertebració de les organitzacions antifranquistes i dels moviments socials, va servir com a eina d’agitació i propaganda i va potenciar la socialització de la protesta col·laborant a construir una cultura de resistència davant del feixisme.

Conferència inaugural
Vegeu aquí la conferència inaugural de l'exposició, que va tenir lloc dimarts 29 de juny en format online.


Informació pràctica

  • Exposició: Quan plovien octavetes. Clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista
  • Lloc: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Casa de l'Ardiaca. Santa Llúcia, 1. Barcelona.
  • Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 19.30 h, i dissabtes, de 10 a 19.30 h. Diumenges i festius, tancat.
  • Data: fins al 29 de gener de 2022.
  • Preu: gratuït.