Propostes per gaudir del patrimoni aquesta Setmana Santa

Diversos equipaments organitzen activitats especials per descobrir els jaciments, monestirs o museus del país. Us en fem un recull

30 de març del 2022

Enigmes, art i manualitats a Empúries

Banyat per les aigües de l’Empordà, Empúries és un escenari privilegiat per entendre la nostra història. És l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega i d’una ciutat romana, un enclavament que va ser, molts anys enrere, la porta d’entrada de romans i grecs. Empúries va ser un dels ports principals de la Mediterrània de l’època clàssica i, entre els nombrosos elements que s’hi conserven, destaquen la gran escultura d’Esculapi, les restes de la muralla o la domus dels mosaics, un espai que es pot visitar des del 2017 i que és comparable als que es troben a altres referents arqueològics mundials, com Pompeia i Herculà.

Per Setmana Santa, el jaciment us proposa el joc de pistes Els ous misteriosos, en què petits i grans hauran de superar un seguit de proves per resoldre un enigma. Una manera de descobrir el jaciment d’una manera divertida i en família. A més, durant aquests dies de vacances, convida els visitants més menuts a treure el seu costat més artístic al Racó creatiu de Pasqua, un espai al voltant de l’exposició temporal Tresors d’​Empúries on podran dibuixar, pintar i fer manualitats. Del 8 al 14 d’abril, de 10 h a 18.30 h.

MAC Empúries racó creatiu

Informació pràctica

 

 • Lloc: Museu d’Arqueologia de Catalunya - Empúries (carrer Puig i Cadafalch, s/n. L’Escala-Empúries).
 • Dates i horaris: Els ous misteriosos: dimarts 12 d’abril a les 11 h | Racó creatiu de Pasqua: del 9 al 18 d’abril, de 10 h a 18.30 h.
 • Preu: Els ous misteriosos: 4 € per grup familiar | Racó creatiu de Pasqua: gratuït.
 • Públic: públic general i famílies amb infants de 5 a 12 anys.
 • Reserves: reservesempuries@gencat.cat / 972 775 976.

'Coneix Ullastret amb Nissunin'

Enfilada al puig de Sant Andreu, la ciutat ibèrica d’Ullastret és l’assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya. La ciutat, flanquejada per imponents muralles, exercia com a capital de tot el territori indiketa, del qual explotava l’agricultura, la ramaderia, les mines i les pedreres. Era el centre d’un important intercanvi comercial amb la ciutat grega d’Empúries, que exportava els seus productes i de la qual també importava producció exterior. Ullastret domina el paisatge suau de l’Empordà i ha estat testimoni d’una de les troballes arqueològiques més importants dels darrers anys: la dels caps tallats d’Ullastret. Completa el conjunt el Museu Monogràfic d’Ullastret, que permet interpretar el jaciment i conèixer la cultura ibèrica a la zona nord-est de Catalunya, on el visitant podrà veure un audiovisual amb la recreació de la ciutat en el seu moment d’esplendor.

El MAC Ullastret proposa descobrir aquest patrimoni arqueològic tot participant en una visita guiada molt especial, Coneix Ullastret amb Nissunim. La Nissunim, una de les antigues habitants d’Indika, us portarà pels carrers de la ciutat mentre us explica com vivien els seus pobladors: com es vestien, de què s’alimentaven, com comerciaven amb els pobles veïns... ara fa 2.300 anys!


Informació pràctica
 

 • Lloc: Museu d’Arqueologia de Catalunya - Ullastret (afores s/n. Puig de Sant Andreu, Ullastret).
 • Dates: divendres 15 d’abril.
 • Hores: 12 h.
 • Preu: 4 € (menors de 8 anys, gratuït).
 • Reserves: macullastret.cultura@gencat.cat / 972 179 058.

 

Els misteris de l'Antic Egipte, al Museu d'Arqueologia de Catalunya

La seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que conté els serveis centrals d’aquesta institució, és un lloc de visita obligada per a tots els interessats en les civilitzacions antigues. Des de la seva ubicació als peus de la muntanya de Montjuïc, ofereix més de 3.000 m2 d’exposicions permanents dedicades a presentar les arrels històriques de Catalunya, de la prehistòria a l’alta edat mitjana, tot emmarcant-les en la seva dimensió europea i mediterrània i amb una acurada selecció d’objectes provinents de les col·leccions arqueològiques de la institució.

Una part important de la programació del MAC Barcelona són les seves activitats divulgatives. Aquesta Setmana Santa han preparat el taller familiar Màgia i misteri a l’Antic Egipte, que us endinsarà en l’univers simbòlic dels rituals egipcis. Aprendreu a llegir i escriure jeroglífics, l’escriptura sagrada dels egipcis, desxifrarem les inscripcions de les tombes i descobrirem tots els passos que els antics egipcis feien per arribar al Més Enllà. Aneu amb compte, que no torneu alguna mòmia a la vida! 


Informació pràctica
 

 • Lloc: Museu d’Arqueologia de Catalunya - Barcelona (passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc, Barcelona).
 • Dates: diumenge 17 d’abril.
 • Hores: 11 h.
 • Preu: 6 € (inclou l’entrada al museu).
 • Reserves: és imprescindible fer reserva prèvia al web del MAC.

Un 'escape room' al Museu d'Art de Girona

Endinsar-se a les sales de l’Antic Palau Episcopal de Girona, avui convertit en Museu d’Art, és imprescindible per conèixer, en un itinerari des del romànic fins avui, la col·lecció d’art més destacada procedent de les comarques gironines.

Però la proposta que aquest equipament ens proposa per gaudir del seu patrimoni aquestes festes no és precisament al seu interior, sinó fora, als carrers de la ciutat. El joc d’escapada L'enigma del museu us convida a convertir-vos en detectius i redescobrir la ciutat a través de les seves obres d’art. Tot recorrent el barri vell, haureu de treballar en equip per resoldre un joc de pistes ple d’enigmes que us portaran fins a la missió final, ara sí, a l’interior del museu: un cofre misteriós el contingut del qual tothom desconeix... mai ningú no l’ha pogut obrir!


Informació pràctica
 

 • Lloc de trobada: font de la plaça Catalunya de Girona.
 • Dates: dissabte 16 d'abril.
 • Hora: 10.30 h.
 • Preu: 10 € (preu per als infants, gratuït per als acompanyants).
 • Públic: infants de 8 a 13 anys acompanyats d’una persona adulta.
 • Reserves: és imprescindible fer reserva prèvia al web del Museu d'Art de Girona.



Últims dies per visitar 'Lagar i Bégue. Els anys catalans'
Ara sí, tornem a endinsar-nos a les sales del Museu d’Art de Girona. Si visiteu la ciutat abans del 18 d’abril, encara sereu a temps de veure-hi l’exposició Celso Lagar i Hortense Bégue. Els anys catalans (1915-1918). La mostra és una revisió de la vida i l’obra d'aquest pintor de Salamanca i de la seva esposa i companya artística, l’escultora francesa Hortense Bégué, durant els anys que van passar a Catalunya, un moment clau de la seva trajectòria.  


Informació pràctica
 

 • Lloc: Museu d’Art de Girona (pujada de la Catedral, 12. Girona).
 • Dates: fins al 18 d’abril.
 • Preu: 6 € (entrada general al museu).
 • Reserves: compra d’entrades al web del Museu d'Art de Girona.

 

'Celso Lagar i Hortense Bégué. Els anys catalans (1915-1918)', exposició al Museu d'Art de Girona

'Vida i mort a Tàrraco'

Visitar el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona és la millor manera de descobrir l’antiga Tàrraco. És el més antic de Catalunya en la seva especialitat i gestiona el Museu Arqueològic, el Museu i Necròpolis Paleocristians, el teatre romà de Tarragona, la Vil·la dels Munts d’Altafulla, el Conjunt Monumental de Centcelles, l’arc de Berà i la Torre dels Escipions, a Tarragona.

A més de conservar les col·leccions que custodia, el MNAT desenvolupa una tasca important de recerca i programes d’activitats divulgatives i educatives. Setmana Santa és un moment ideal per conèixer el museu i la Tàrraco romana. De totes les activitats que s’hi organitzen, us recomanem l’itinerari Vida i mort a Tàrraco, que us descobrirà un dels conjunts funeraris més importants de l’Imperi romà a través d’una passejada per la Necròpolis Paleocristiana i el Conjunt arqueològic del centre comercial Parc Central.


Informació pràctica
 

 • Lloc de trobada: Necròpolis Paleocristiana de Tarragona (avinguda de Ramón y Cajal, 84. Tarragona).
 • Dates: diumenge 17 d’abril.
 • Hora: 11 h.
 • Preu: 5 €.
 • Reserves: compra d’entrades al web del MNAT.

Un brindis per la núvia i el nuvi a la canònica de Vilabertran

Una de les mostres més clares i ben conservades de l’arquitectura de les canòniques medievals a Catalunya és la de Santa Maria de Vilabertran, a l’Alt Empordà. Construïda entre els segles XI i XII per l’Abat Rigau, va ser una de les primeres canòniques agustinianes. Està constituïda per l’església del segle XII, el claustre, les dependències monàstiques i una ampliació posterior formada pel perímetre emmurallat i el palau abacial.

El 1295 aquest espai va viure un esdeveniment excepcional: el casament de Blanca de Nàpols i el rei Jaume el Just. Unes noces que són recordades a la visita teatralitzada Un brindis per la núvia i el nuvi! Nit de vins a la Canònica de Vilabertran, que permetrà descobrir la canònica a través d’aquest moment emblemàtic que va omplir-la de músics, dansaires, comitives reials, menjar i vi durant vuit dies i vuit nits. Com van fer els assistents aleshores, vosaltres també gaudireu de la festa, del vi i dels banquets medievals. 


Informació pràctica
 

 • Lloc: canònica de Santa Maria de Vilabertran (carrer de l’Abadia, 4, 17760 Vilabertran).
 • Dates: dissabte 16 d’abril.
 • Hora: 18 h.
 • Preu: 15 € (inclou l’entrada i la visita a la canònica, un tast de vins i una copa de regal).
 • Reserves: reservesspv.acdpc@gencat.cat / 972 387 559.

L'exposició 'Art primer' viatja al Cogul

En quin moment va aparèixer la capacitat de comunicar-nos a través d’imatges? A Catalunya fa més de 7.000 anys que va sorgir una de les expressions artístiques més originals, l’art rupestre llevantí, que forma part del conjunt d’art prehistòric que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. Entre 2020 i 2021 es va poder veure per primer cop al Museu d’Arqueologia de Catalunya l’exposició Art primer. Artistes de la prehistòria, un viatge al passat de més de 50.000 anys a la recerca dels orígens de l’art que, alhora, s’endinsa en l’aparició de l’art llevantí.

Ara, la mostra ha viatjat a la Roca dels Moros del Cogul, un dels ambaixadors de l’art rupestre llevantí. En aquest abric hi ha algunes de les pintures més importants de la península Ibèrica, i és l’origen d'algunes de les peces més rellevants de la mostra Art primer. Hi podreu veure objectes únics de la prehistòria europea provinents de museus i institucions tant catalanes com de la resta de l’Estat i de França, alguns dels quals s’han exposat per primera vegada a casa nostra. 


Informació pràctica
 

 • Lloc: Roca dels Moros del Cogul (carretera del Cogul a l’Albagés, km 1. El Cogul).
 • Dates: fins al 30 de juny.
 • Preu: activitat gratuïta amb l’entrada al monument (4 €).
 • Reserves i informació: reservescogul.acdpc@gencat.cat / 672 445 990.