Quan Tremp va derogar el decret de Nova Planta

La capital del Pallars Jussà recorda, el dimarts 6 d'agost, la revolta que porta el nom del municipi amb una conferència d'Àngel Casals i una recreació històrica teatralitzada

Detall del cartell de l'acte 'La revolta de Tremp'
Detall del cartell de l'acte 'La revolta de Tremp'

Durant la guerra de la Quàdruple Aliança, després de la guerra de Successió, l'any 1719, el guerriller Carrasclet va ocupar Tremp, un fet que va portar a la derogació del decret de Nova Planta. D'aquesta manera, Tremp es va convertir en un dels primers pobles de Catalunya on es va derogar el decret borbònic amb què Felip V va establir al nostre país nous impostos i lleis a imatge i semblança de les de Castella.

El dimarts 6 d'agost, la capital del Pallars Jussà recorda l'anomenada 'revolta de Tremp' per recordar aquest fet històric. I ho farà amb la conferència '1719: la revolta de Tremp i la derogació del decret de Nova Planta', a les 18 h, a càrrec d'Àngel Casals, catedràtic del Departament d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, i amb una recreació històrica teatralitzada de la revolta en què hi participaran Teatremp, A Galet i els Miquelets del Pallars. L'acte acabarà a la plaça Capdevila amb un sopar popular en què la Societat Gastronòmica de Tremp (SOGASTRE) oferirà plats del 1700 i amb un concert de música folk amb Arnella & Belda, un conjunt que es dedica a la recuperació i la divulgació del cançoner tradicional català. Qui vulgui, hi pot anar vestit d'època.

Informació pràctica

 • Data: dimarts 6 d'agost
 • Lloc: Tremp (Pallars Jussà)
 • Programa:
  • 18 h. Conferència '1719: la revolta de Tremp i la derogació del decret de Nova Planta', a càrrec d'Àngel Casals. A Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà (passeig del Vall, 13).
  • 19 h. Recreació històrica teatralitzada de la revolta de Tremp. Placeta de l'Església.
  • 21 h. Sopar popular amb cuina del 1700. Elaborat per SOGASTRE. Preu: 15 €. Plaça Capdevila. Els tiquets s'han de comprar al Cafè Lambretto o al local de l'ANC.
  • 23 h. Música folk amb el conjunt Arnella & Belda. Plaça Capdevila.
 • Preu: tots els actes són gratuïts, tret del sopar, que té un preu de 15 €.

 

CartellRevoltaTremp