Què va escriure la poetessa Elvira Gràcia?

L'Arxiu Municipal de Santa Cristina d'Aro commemora el Dia Mundial de la Poesia penjant a Internet el fons de l'escriptora

Elvira Gràcia i Tomàs -  Ajuntament de Santa Cristina d'Aro
Elvira Gràcia i Tomàs - Ajuntament de Santa Cristina d'Aro
21 de març del 2017
Autor
Clara Duarte

Avui és el Dia Mundial de la Poesia i l'Arxiu Municipal de Santa Cristina d'Aro ha volgut commemorar-lo penjant, en línia, una descripció del fons de la poetessa Elvira Gràcia i Tomàs que es conservava al mateix arxiu. L'inventari va ser revisat aquest febrer amb motiu del desè aniversari de la mort de l'escriptora i ara serà accessible a tothom per tal que els interessats puguin consultar-lo en paper a la taula de consulta de l'Arxiu Municipal o, parcialment i a petició, en suport electrònic.

Elvira Gràcia i Tomàs (1921-2007) va començar a escriure poemes a la dècada dels anys setanta, quan tenia cinquanta anys. Els primers poemes eren en castellà, però cap als anys 80 va començar a escriure en català. Va ser el moment en el qual l'escriptora es va instal·lar a la urbanització Bell-lloc de Santa Cristina d'Aro i va començar a dominar les formes poètiques. Això va ser gràcies, en part, a la seva integració al grup literari Poesia Viva i a les vetllades a la Cova del Drac.

A partir d'aquí, la poetessa va començar a guanyar premis poètics i va editar el seu primer llibre, 'Capsa de records' (1992), i el segon: 'Bruíxola poètica' (1995), però no va ser fins al 1996 que es va presentar oficialment davant el públic de Girona, en l'anomenada 'Nit de Poetes'.

I això va ser només el principi de la seva trajectòria poètica. Després de publicar un altre llibre, 'Ales de lletra' (1998), va ser distingida amb el diploma amb medalla d'argent d'Arts, Sciènces et Lettres de la Société Académique d'Éducation et d'Encouragement i un any més tard, el 2000, el premi Margarita Wirsing i Bordas amb el recull 'Mar de Vers'. Els seus dos últims llibres van ser 'No us ho diré pas tot...' (2002) i 'Vitralls de silenci' (2005). Gairebé tots els seus llibres, excepte el primer, van ser il·lustrats per Joan Carandell.

El fons conté la producció literària d'Elvira Gràcia entre els anys setanta del segle passat i l'any 2006. Hi trobem una gran quantitat de poemes, alguns fets per a actes familiars o socials, com també textos en prosa, apunts, notes de l'autora sobre qüestions literàries... Ara, tothom qui vulgui conèixer i gaudir de l'obra de la poetessa, ja sap com ho ha de fer. Feliç Dia Mundial de la Poesia a tothom!