Quin és el plat favorit dels catalans?

Els companys del CUINA engeguen una iniciativa per escollir la recepta tradicional que agrada més

15 de setembre del 2016
El 'Corpus culinari català' —el receptari de cuina catalana més extens que s'ha publicat mai— recull fins a 1.136 plats tradicionals del nostre país. No sabem si cada català en té un de favorit diferent, però estem convençuts que n'hi ha alguns que triomfen molt més que altres. I, de tots aquests, els companys de la revista CUINA es pregunten quin és el número u. Per això, avui engeguen el concurs El Plat Favorit dels Catalans, en què tothom podrà votar per quin plat es deleix més. Aquesta acció es fa en el marc de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016, el títol concedit al nostre país en reconeixement de la importancia de la nostra cuina i els nostres productors agroalimentaris.
La tria del plat favorit es podrà fer entre 20 finalistes. Aquest ha estat el resultant del treball d'un comitè d'experts que ha tingut la difícil tasca de definir quins plats són els que representen amb més nitidesa les parts més importants del territori, la tradició culinària i la singularitat del nostre receptari. El comitè ha estat format per la xef Carme Ruscalleda, el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, el codirector de Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, i el director de la revista CUINA, Josep Sucarrats.

Així doncs, els 20 plats que es podran votar a la primera fase són (per ordre alfabètic): arròs a la cassola, botifarra amb mongetes, calçotada, canelons, cargols a la llauna, coca de recapte, crema de Sant Josep, empedrat, escalivada, escudella i carn d'olla, espinacs a la catalana, esqueixada de bacallà, fideus a la cassola, fricandó amb bolets, mandonguilles amb sípia i pèsols, pa amb tomàquet, pollastre amb escamarlans, suquet de peix, trinxat de patata i col i xató.

Un concurs per fases
El concurs té diverses etapes. La primera és la que arrenca dijous 15 de setembre i que s'allargarà durant dues setmanes. Durant aquest període, al web http://somgastronomia.cuina.cat trobareu la galeria d'imatges dels 20 plats finalistes. Podreu consultar-les una per una i votar totes les dels plats que considereu que poden passar a la següent fase. Podeu emetre un vot cada hora. Al cap de dues setmanes, s'eliminaran els 12 plats menys votats i els vuit restants passaran a les eliminatòries de quarts de final.

A partir d'aquí, El Plat Favorit dels Catalans entra en la dinàmica d'un campionat de futbol. Els participants podreu continuar votant per defensar les receptes que hagin passat el filtre, però les que vagin perdent vots s'aniran eliminant setmana rere setmana. A la tercera setmana, (quarts de final) se n'eliminaran quatre, a la quarta, dos i la cinquena serà la de la final entre els dos plats que hagin aconseguit superar més etapes. El resultat definitu es revelarà el dilluns 24 d'octubre en el marc del Fòrum Gastrònòmic de Barcelona. Aquell dia sabrem quin és El Plat Favorit dels Catalans.

Premis per a tots els participants

Els usuaris que participin en l'elecció de El Plat Favorit dels Catalans tindran l'opció de guanyar algun dels centenars de premis que se sortejaran cada setmana. Pel simple fet de registrar-se al web i emetre el vot (o vots) que considerin oportuns, entrarn a formar part d'aquest sorteig que inclou àpats en restaurants de primer nivell, visites d'interès gastroturístic, escapades de cap de setmana, productes agroaelimentaris i moltíssims premis més per agrair la participació de tothom en l'objectiu titànic de descobrir quin és el nostre plat favorit.