Recomanen traslladar les restes de Franco

Segons un informe encarregat pel govern espanyol, el trasllat és necessari per convertir el Valle de los Caídos en un espai de memòria reconciliada

Panoràmica del Valle de los Caídos
Panoràmica del Valle de los Caídos
30 de novembre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
El dimarts 29 de novembre, el govern espanyol en funcions va fer públic l'informe encarregat el passat mes de maig a una comissió d'experts sobre l'adequació del Valle de los Caídos a propòsit de la Llei de Memòria Històrica. L'estudi, amb el vot discrepant de tres dels dotze comissionats —el rector de la Universitat Rei Joan Carles, Pedro González-Trevijano; el conseller del Consell d'Estat, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, i el catedràtic d'Història del Dret, Feliciano Barrios Pintado— proposa exhumar les restes del dictador Francisco Franco, sempre que així ho autoritzi l'Església —la basílica on està enterrat és un lloc de culte—, i que s'arribi a un acord parlamentari. Igualment, es considera que la tomba del líder de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, no ha d'ocupar el lloc preeminent que té ara. Segons els experts, només així es podria donar a aquesta faraònica construcció una significació diferent de la de símbol del feixisme que representa ara i, així, convertir-se en un lloc de memòria reconciliada.

A més, el projecte presentat per la comissió inclou la dignificació de les criptes i columbaris amb restes de republicans; la creació d'un memorial amb els noms de totes les víctimes de la Guerra Civil que s'hi van inhumar —es calcula que hi ha prop de 34.000 cossos—; la creació d'un centre de meditació per a persones de credo diferent al catòlic, i la d'un altre espai d'interpretació que expliqui als visitants la Guerra Civil, el franquisme i la història del Valle de los Caídos. La comissió, en canvi, recomana no canviar el nom de l'espai. Amb tot, demana convertir l'actual Fundación de la Santa Cruz del Valle de los Caídos en un patronat que quedi sota dependència del govern. Resta saber si el govern entrant de Mariano Rajoy tindrà en compte les recomanacions d'aquest informe o tot quedarà en paper mullat.