Redescobrint tres monestirs a través de les seves fundadores

La Noguera acull unes jornades sobre les dones que van impulsar les comunitats monàstiques de les Franqueses, Vallbona i Vallverd

Monestir de Santa Maria de les Franqueses
Monestir de Santa Maria de les Franqueses PMRMaeyaert - Wikimedia Commons
1 de febrer del 2023

Tres dones, tres monestirs és el títol del cicle de conferències i visites que tindrà lloc a la Noguera els propers 4 i 5 de març. Estan organitzades conjuntament per les associacions Amics del Cister - Santa Maria de les Franqueses i Amics de Tragó de Noguera i el seu objectiu és prestar atenció a les dones que van impulsar la fundació dels monestirs cistercencs femenins de la Noguera i l’Urgell: les Franqueses, impulsat per Dolça de Foix; Vallverd, creat per Ermessenda d’Àger, i Vallbona, que va néixer gràcies a Berenguera d’Anglesola-Cervera.

Donaran el tret de sortida del cicle tres conferències dedicades a cadascuna de les tres impulsores monàstiques, impartides pels historiadors Carme Alòs, Xavier Mora i Joseo Maria Sans a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera (Balaguer). Entre els actes, s’organitzaran visites al monestir i s’inaugurarà l’exposició Les Franqueses i Vallverd, petjades del Cister a la Noguera a la sala d’exposicions Estudi 76 de la Paeria de Balaguer. Les jornades també volen recordar la figura de l’historiador medievalista Prim Bertran i Roigé, que va estudiar el cas de Dolça de Foix i el monestir de les Franqueses en particular.

Per assistir-hi, cal inscriure-s’hi prèviament omplint aquest formulari abans del 26 de febrer. Podeu consultar la resta del programa aquí.


Informació pràctica:

  • Tres dones, tres monestirs
  • Data: 4 i 5 de març
  • Lloc: sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera
  • Inscripcions abans del diumenge 26 de febrer mitjançant aquest formulari electrònic