Reobre el Museu Etnològic de Barcelona

Després de 4 anys de reformes, l'equipament torna a obrir les seves portes i es podrà visitar gratuïtament fins al 4 de desembre

Museu etnològic de Barcelona
Museu etnològic de Barcelona
2 d'octubre del 2015
Autor
Roger Costa
Guardar a favorits
L'any 2011 el Museu Etnològic de Barcelona va tancar temporalment les seves portes per escometre la renovació museogràfica més gran des de la seva fundació el 1948 com a Museo Etnológico y Colonial, nom i data enganyosos, aquests darrers, ja que en realitat fou la culminació d'un projecte de l'etnografia catalana de la primeria de segle. Aquest 4 d'octubre, quatre anys després, el Museu torna a obrir portes amb un format renovat que barreja col·leccions d'arreu del món amb d'altres de la nostra cultura, que es podran visitar gratuïtament fins al 4 de desembre.

La planta 0 ha estat concebuda com un tast dels principals fons de la institució, amb 46 vitrines curulles d'objectes agrupats per origen i temàtica. Aquí també hi ha un espai dedicat a personalitats del Museu i de l'etnografia catalana en general, totes elles pendents d'un reconeixement més gran: Violant i Simorra, August Panyella, Zeferina Amil i —aquest més conegut— Joan Amades. A la planta 1, "el mur" presenta un collage d'objectes d'origen forà assimilats per la nostra societat. A l'espai central, sis àmbits de la cultura popular catalana són explicats per mitjà de sis grans peces emblemàtiques de la col·lecció, des d'un gran bufador de ferrer fins a una barraca de pastor portàtil, complementats amb petits objectes. Els dos patis interiors de l'edifici s'aprofiten per exposar elements de gran format i homenatjar la cultura popular dels Països Catalans: en un hi ha tres falles valencianes que representen Amades, Violant i un siurell mallorquí, i en l'altre els dos gegants de la ciutat, la reina Violant i el rei Jaume I.