Les parròquies i esglésies han estat històricament institucions que generaven un gruix importantíssim de documentació religiosa, però moltes vegades també administrativa, censal i notarial. L'arxiu de la basílica de Santa Maria del Pi, a Barcelona, n'és un bon exemple. Conserva un gran volum de la documentació de qualitat que és el resultat dels més de mil anys d'existència de la parròquia. Ara, després de tres anys tancat per obres i treballs de catalogació, l'arxiu ha obert de nou les portes.
La col·lecció recull un important fons de més de 2.000 pergamins del segle XII al XIX. Entre els documents conservats és especialment important el ‘Llibre Negre', un compendi o crònica de l'església que explica l'evolució de l'edifici i de la comunitat, començada l'any 1508 però recollint informacions molt anteriors. També s'hi poden consultar partitures musicals —com la del ball de l'àliga de Barcelona— i escrits com una carta reial manuscrita de Carles III d'Aragó o els privilegis reials de Pere III.
Que tots aquests documents hagin arribat als nostres dies és una proesa. Sense anar més lluny, el juliol de 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil i la crema d'esglésies, l'arxiu va estar a punt de desaparèixer. Per sort, l'acció heroica dels funcionaris de la Generalitat republicana i d'alguns veïns va permetre salvar-los ‘in extremis' del foc. Avui es conserven unes 1.500 caixes amb documents.
Reobre l'arxiu de Santa Maria del Pi
La col·lecció recull un important fons de més de 2.000 pergamins del segle XII al XIX

5
de febrer
del
2016
Guardar a favorits