Rere la pista de Salvador Fàbrega, l'altre 'Garbo'

T'expliquem com vam recuperar la història del desconegut heroi català de la Segona Guerra Mundial

Salvador Fàbrega -  Arxiu Ramon Freixes
Salvador Fàbrega - Arxiu Ramon Freixes
21 de novembre del 2016
Autor
Ramon Freixes

Un dia d'abril del 2015, llegia articles sobre el famós espia Joan Pujol Garbo quan, casualment, vaig anar a parar a la descripció d'un personatge que desconeixia per complet: Salvador Fàbregues. El text, breu però molt suggeridor, estava escrit per Prócuro Hernández, antropòleg i sociòleg mexicà resident a Catalunya, que havia mort feia ben poc.

Primer pas: trobar el cognom correcte
A partir de fonts nord-americanes vaig constatar que aquell home havia format part de l'Exèrcit dels EUA i que havia tingut una participació molt rellevant a la Segona Guerra Mundial. El cognom correcte, però, era Fàbrega! Emocionat per aquella troballa, encara vaig trobar un article que parlava d'ell en una revista de l'exili. No m'ho podia creure! Estava clar que necessitava consultar els documents referents a l'OSS i els Grups d'Operacions, i vaig iniciar la sol·licitud per poder accedir als seus expedients als arxius americans.


Documents de la família de la seva dona 
A la fi, dues fonts d'informació van ser clau. D'una banda, els expedients de Fàbrega i de la missió Tacoma de la secció de l'OSS dels National Archives dels Estats Units, on vaig obtenir informació de primera mà per reconstruir la seva participació en la guerra. Per altra, els familiars de la muller de Fàbrega, que han tingut l'amabilitat de mostrar-me documents i objectes personals de la parella, a més de donar-me informacions valuoses per aproximar-me a la vida d'aquest personatge fascinant.