Revelen un missatge de Mussolini ocult sota un obelisc

El text, escrit en llatí, està enterrat sota l'estructura per ser llegit rere la caiguda del feixisme

Detall de l'obelisc a Mussolini
Detall de l'obelisc a Mussolini
5 de setembre del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Al complex esportiu Foro Italico, a Roma, encara queda dret un gegantí obelisc erigit l'any 1932 per a la glòria del feixisme italià i del seu líder, Benito Mussolini. Però no són només els seus 32 metres d'alçada i la inscripció MVSSOLINI DVX (‘Mussolini Duce', l'apel·latiu propagandístic del dictador) allò que el fa rellevant per a la història.

Sota les seves 300 tones de marbre, es va enterrar una caixa metàl·lica que conté monedes d'or i un missatge. Es tracta d'un text destinat no als ulls dels contemporanis al règim, sinó a generacions futures que viurien després que l'obelisc, i, amb ell, el feixisme, haguessin caigut.

El text segueix sota terra, inabastable de moment, però dos investigadors del món clàssic, Bettina Reitz-Joosse i Han Lamers, diuen haver-ne recreat una versió exacta a partir de tres fonts poc conegudes trobades a les biblioteques i els arxius de Roma. Està escrit en llatí i es titula ‘Codex Fori Mussolini'. Les seves 1.200 paraules, obra de l'investigador clàssic Aurelio Giuseppe Amatucci (1867-1960), presenten una història propagandística del feixisme italià.

Salvació del poble, joventut i simbologia
Lamers explica que, segons l'elogi, Mussolini va "regenerar" Itàlia "a través de la seva visió i resolució sobrehumanes" després de la Primera Guerra Mundial, un moment en el qual Itàlia estava "a prop del desastre". Segons l'investigador, el text revela la intenció del dictador de presentar-se com un nou emperador romà i com "el salvador del poble italià".

La segona part del text parla dels programes feixistes per a la joventut; no en va, l'obelisc es va construir a la seu de l'Opera Nazionale Balilla, les joventuts feixistes italianes. La tercera part se centra en la construcció del Foro Italico (aleshores anomenat Foro Mussolini) i en el transport i l'erecció de l'obelisc, "un símbol del regne etern del feixisme italià", segons Lamers.

Segons els investigadors, el fet que es triés el llatí per al missatge elogiós deriva del seu "significat especial" per als feixistes, explica Reitz-Joosse. No només "era la llengua de l'imperi Romà que esperaven regenerar", sinó també "un llenguatge etern i, per tant, apropiat per enviar missatges al futur".