Rússia i Ucraïna, enfrontades també per l'art

El Museu Allard Pierson de la Universitat d'Amsterdam no sap a qui tornar unes peces provinents de la regió ucraïnesa de Crimea, recentment annexionada per Rússia

Espasa i beina d'or
Espasa i beina d'or
30 de juliol del 2014
Autor
Oriol Gracià
Cascos, espases amb la seva beina d'or, fermalls de cristall i figures en forma de camell. Sense oblidar tres caixes xineses de la dinastia Han, de fa 2.000 anys, que van arribar a Ucraïna des de la Ruta de la Seda. Aquests són els objectes que es disputen Ucraïna i Rússia. I és que l'annexió de la península de Crimea, a Ucraïna, per part de Rússia ha desencadenat una espiral de violència i un terratrèmol diplomàtic que també tindrà efectes en el llegat artístic. Així, advocats russos, ucraïnesos i holandesos analitzen amb lupa tots els documents possibles per saber qui s'ha de quedar els objectes que Ucraïna va cedir el mes d'abril al Museu Arqueològic Allard Pierson de la Universitat d'Amsterdam. I és que les peces provenen d'un museu de Kíev i de quatre de Crimea. La pregunta, doncs, és: a qui ha de retornar Holanda les peces, a Rússia o a Ucraïna?

Els portaveus del Museu Allard Pierson de la Universitat d'Amsterdam es volen curar en salut i de moment resten a l'espera del document que emetin els seus juristes: "Els nostres advocats estan treballant en l'anàlisi de l'acord original. En el seu moment, vam signar un pacte per poder portar a l'exposició peces que pertanyen al patrimoni cultural d'Ucraïna. Però tot ha canviat amb l'annexió de Crimea".

Fa unes setmanes, els rumors van començar a córrer i el Ministeri d'Afers Exteriors holandès va haver de negar que s'hagués pres cap decisió. En tot cas, els directors del Museu de la Tàurida, el Museu d'Història i Arqueologia de Kertx, el Museu de Bakhcisaraj i el Museu Nacional del Quersonès, tots ells amb seu a Crimea, ja han manifestat la seva opinió en un comunicat: "Encara que el contracte assenyala que les peces pertanyen al patrimoni cultural d'Ucraïna, la clàusula 2.2.1 estipula que siguin remeses als museus de Crimea. I quan en el document s'utilitza l'expressió ‘territori d'Ucraïna' no es refereix al lloc d'arribada de les obres, sinó als detalls relatius a les assegurances i documents de transport necessaris perquè entrin de nou en sòl ucraïnès". A més, el ministre rus de Cultura ha afirmat: "Esperem que Holanda no abordi la situació des d'un punt de vista estrictament polític, sinó des de l'anàlisi de la llei, ja que la majoria dels museus propietaris de la col·lecció són a Crimea". La mostra, que abans d'arribar a Amsterdam ja s'havia pogut veure a Alemanya, es pot visitar fins al 31 d'agost en el museu holandès.