Portbou 1940: una experiència per recordar les xarxes d'evasió

L'Hostal Portbou organitza 'Rutes d'exili 1940', una activitat d'un dia i mig de durada que recorre la ruta Lister, la que va portar el filòsof Walter Benjamin fins aquest municipi de l'Alt Empordà

Memorial 'Passatges' en record de Walter Benjamin situat a l'entrada del cementiri on està enterrat el filòsof alemany, a Portbou
Memorial 'Passatges' en record de Walter Benjamin situat a l'entrada del cementiri on està enterrat el filòsof alemany, a Portbou
30 de setembre del 2019

Entre el 1940 i el 1944, prop de 100.000 persones -sobretot, jueus que fugien de la 'Solució final', ciutadans francesos en edat militar i aviadors aliats abatuts sobre l'Europa ocupada- van travessar els Pirineus buscant la seguretat dels consolats britànic i nord-americà a Barcelona. Els van ajudar centenars de guies, la majoria antics combatents republicans reconvertits en resistents o contrabandistes. Una odissea que ara es pot resseguir amb l'activitat 'Rutes d'exili 1940', una experiència d'un dia i mig de durada que inclou un itinerari per la ruta Lister -la que va seguir el filòsof Walter Benjamin-, una xerrada sobre la situació política i bèl·lica del moment, una nit d'allotjament a l'Hostal Portbou i una visita guiada per aquest municipi de l'Alt Empordà. Portbou va tenir un paper molt important durant la Segona Guerra Mundial com a lloc de pas, retenció i acollida de persones que fugien del nazisme, entre elles el filòsof alemany d'origen jueu Walter Benjamin, qui hi va trobar la mort el 26 de setembre del mateix 1940.

L'activitat es farà el primer i segon cap de setmana d'octubre (els dies 4, 5, 6 ,11, 12 i 13 d'octubre) i té un preu de 108 € per persona (amb allotjament i àpats inclosos). A continuació us detallem el programa i la resta d'informació pràctica.

Programa

 • Divendres
  • Entre les 16 h i les 20 h: entrada a l'Hostal Portbou (carretera de Cervera, 20. Portbou).
  • 20 h: xerrada sobre la situació política i bèl·lica d'aquell moment.
  • Sopar al restaurant La Pamtomataria, un àpat fred centrat tot en productes de l’Empordà (pa artesà, oli de cooperativa, vins DO Empordà de Colera i Espolla, embotits de Vilafant i formatges ecològics de Siurana).
 • Dissabte
  • 8 h: esmorzar a l'Hostal Portbou.
  • 9 h: agafem el tren fins a Cervera i, d’allà, a Banyuls de la Marenda.
  • 10 h: inici de la ruta Lister, la que va portar Walter Benjamin fins a Portbou conduït per la resistent Lisa Fitkko. Guiaran i comentaran la travessa Alex Wix i l’Ulrike Clemen. La ruta té una durada d’entre quatre i cinc hores. En el trajecte es pararà a dinar amb entrepans, begudes i fruita que s’haurà dispensat a l’hostal abans de marxar. Cal anar ben calçat i amb roba d’abric.
  • Després de la ruta, tornada a l'hostal i una estona per descansar.
  • 16.30 h: ruta urbana per Portbou pels llocs relacionats amb Walter Benjamin. L'itinerari el conduirà la crítica d'art, guionista i curadora d'exposicions Pilar Parcerisas.

Dates: 4, 5, 6 ,11, 12 i 13 d'octubre.
Preu: 108 € per persona (inclou l'allotjament i l'àpat).
Allotjament: al mateix Hostal Portbou en habitacions dobles o individuals, amb bany privat o compartit.
Reserves: per reservar o demanar més informació, contacteu amb l'Hostal Portbou, enviant un e-mail a recepció@hostalportbou.cat o trucant al 972 39 03 86.