S'estrena 'Symbiotic Earth', el documental sobre Lynn Margulis

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona projectarà al Parc del Fòrum la història d'una científica que va triomfar en un món dominat per homes

Imatge del documental 'Symbiotic Earth'
Imatge del documental 'Symbiotic Earth' Museu de Ciències Naturals de Barcelona
28 de febrer del 2018

La Dra. Lynn Margulis, una de les figures destacades en el camp de l’evolució biològica, va ser tot un exemple de la lluita feminista en l’àmbit de la ciència. Com a jove científica als anys 60, va ser ridiculitzada quan va formular una teoria que situava la simbiosi com a motor clau de l’evolució. En aquell moment, les teories dominants defensaven que la vida va evolucionar exclusivament a través de mutacions genètiques aleatòries i de la competència, però Margulis va presentar la idea que tota la vida està profundament interconnectada i que els bacteris s’havien unit per crear cèl·lules complexes que van donar lloc a animals, plantes i tots els altres organismes.

La pel·lícula documental ‘Symbiotic Earth: How Lynn Margulis rocked the boat and started a scientific revolution’ (‘Terra simbiòtica: com Lynn Margulis va agitar la biologia i va iniciar una revolució científica’) vol donar a conèixer l’abast i les implicacions de la visió innovadora de la Dra. Margulis, morta sobtadament l’any 2011 als 73 anys. El director del documental, John Feldman, que va conèixer Margulis l'any 2005 mentre feia una pel·lícula sobre l'evolució, té l’objectiu de fer repensar les idees preconcebudes sobre la vida a la Terra amb tocs d'humor i amb un profund respecte per la ciència.

L’estrena de la pel·lícula tindrà lloc el proper 7 de març, a les 18 h, al Parc del Fòrum, i inclourà al final de la projecció un torn de preguntes al director del film. Barcelona ha estat un dels tres escenaris triats per a l'estrena mundial del documental, ja que Margulis hi va passar molts anys. La pel·lícula s'emmarca en els actes de celebració del Dia Internacional de la Dona i de l'efemèride del naixement de la Dra. Margulis, que va néixer un 5 de març de 1938 a Chicago, als Estats Units.

L'activitat és gratuïta, però cal reservar plaça per assistir-hi al web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.