Sant Cugat s’endinsa en la història de Cuba

La mostra ’Cuba, de colònia a nova república’ explora les primeres relacions comercials entre Catalunya i l’illa i el seu procés d’independència

Registre d'esclaus de l'illa de Cuba, un dels documents de l’exposició 'Cuba, de colònia a nova república'
Registre d'esclaus de l'illa de Cuba, un dels documents de l’exposició 'Cuba, de colònia a nova república' Museus de Sant Cugat
2 de desembre del 2018

Cuba va estar en mans d’Espanya durant cinc segles, i no va ser fins al 10 de desembre de 1898 que l'illa va aconseguir la seva independència. Amb motiu del 120è aniversari d'aquesta efemèride, el Museu del Monestir de Sant Cugat ha produït l’exposició 'Cuba, de colònia a nova república', la primera sobre la independència d'aquest país que acull el municipi del Vallès Occidental.

La mostra, que es podrà visitar del 21 de novembre al 21 d’abril del 2019 al Museu del Monestir, conté peces provinents de diversos museus catalans i de la col·lecció particular de Joan Franquesa, president de l'Associació Empresarial de Sant Cugat del Vallès. Entre els documents exposats destaquen documents com autògrafs del dominicà Máximo Gómez Báez 'el Generalísimo', general en cap de les tropes revolucionàries cubanes en la guerra d'Independència de l'illa i del polític espanyol Antonio Cánovas del Castillo, així com mapes, gravats, cartes i objectes de l'època.

L’exposició abasta des del moment en què Catalunya tenia prohibit comerciar amb Amèrica fins a la independència del país caribeny, tractant episodis com l’esclavitud africana i asiàtica, la producció de sucre, la banca, el comerç, l’intent d’autonomia i la guerra d’Independència.