Sant Narcís torna a Girona

Del 28 d'octubre al 7 de novembre, la ciutat honora de nou el seu patró amb un programa farcit d'activitats i un cartell que representa la silueta del municipi coberta de focs artificials

Els gegants, en una edició de les Fires de Sant Narcís de Girona
Els gegants, en una edició de les Fires de Sant Narcís de Girona
25 d'octubre del 2021

La silueta de Girona coberta de focs artificials on s'amaguen símbols gironins, com la mosca o la pala del bèlit, un joc de carrer tradicional que es juga a diversos indrets de Catalunya i que consisteix a aixecar una peça de fusta que té les puntes amb els dos extrems cònics (el bèlit) amb l'ajuda d'una pala allargada (la cana). L'objectiu és llançar el bèlit tan lluny com es pugui, i això és el que ha fet l'autor del cartell, el dissenyador gràfic i professor gironí Juanjo Valeros Mena, llançar-lo a un cel cobert de festa major.

La festa començarà dijous 28 d’octubre, a les 20 h, a la plaça del Vi, amb la lectura del pregó, un acte que enguany anirà a càrrec del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG). Aquest 2021, hi tenen una presència destacada l'Associació de Puntaires, que celebraran els seus 25 anys amb diversos actes –el primer, una exposició internacional de puntes que es podrà veure en dos equipaments de la ciutat, del 21 d’octubre a l’11 de novembre. No hi faltaran les tradicionals barraques, ni els concerts ni les activitats infantils. Podeu consultar-ne tot el programa, a aquest PDF i al web de la festa.

Històricament, la ciutat dels quatre rius (l’Onyar, el Güell, el Galligants i el Ter) havia acollit tres grans fires que duraven diversos dies i coincidien amb una data assenyalada, però des de fa uns 300 anys les tres fires es van concentrar en una. Les conegudes Fires de Sant Narcís, que enguany se celebren del 28 d'octubre al 7 de novembre, són un esdeveniment imprescindible en l'agenda de tardor a Catalunya. I continuen honorant un sant que té moltes llegendes associades, com la de la mosca. La més coneguda succeí durant el setge de les tropes franceses a la ciutat el 1285, quan uns soldats profanaren la tomba de sant Narcís i en llançaren el cos a un femer. D'allà el recollí un fuster, que el posà a dins d'una caixa. I d'aquesta, en sorgí un eixam de mosques, que, amb les seves picades verinoses, causaren molts morts entre l'Exèrcit francès i obligaren l'enemic a aixecar el setge.

cartellsantnarcis

Informació pràctica
 

  • Fires de Sant Narcís de Girona
  • Data: del 28 d'octubre al 7 de novembre
  • Lloc: diversos espais de la ciutat
  • Consulteu-ne el programa