Santa Coloma de Farners recorda l’aixecament del poble contra el comte duc d’Olivares

La capital de la Selva torna al 1640 amb la Festa de la Revolta dels Segadors

Recreació històrica durant una edició anterior de la Festa de la Revolta dels Segadors de Santa Coloma de Farners
Recreació històrica durant una edició anterior de la Festa de la Revolta dels Segadors de Santa Coloma de Farners David Rueda / Ajuntament de Santa Coloma de Farners

“Es necesario que se borre la memoria de Santa Coloma de Farners donde se han cometido excesos tan indignos en vasallos de Su Majestad, y se elimine de los libros de la provincia.” Així va sentenciar la Junta de Ejecución, Consejo de Aragón, la capital de la Selva després dels fets del 1640, quan el poble va decidir negar-se a donar allotjament a les tropes del comte duc d’Olivares. Davant la negativa, el privat del rei Felip IV va enviar l’agutzil reial, Monrodon, qui va humiliar la població tot obligant-los a mantenir a la vila un miler de soldats. Però els colomencs es va revoltar, van assassinar l’agutzil i van plantar cara a Felip IV, un fet que va desencadenar la guerra dels Segadors.

Aquest fet històric és el que recorda el Casal Popular Independentista La Sega 1640 amb la Festa de la Revolta dels Segadors, una gran festa de recreació històrica que des del 2006 recorda un fet que va marcar la història del municipi. Aquest 2019, hi haurà tres recreacions històriques: la del judici d’un bandoler per part dels Tercios; la de l’arribada del Tercios a la vila i la formació dels mateixos, i la d'un entrenament i formació d'aquestes unitats de l'exèrcit espanyol. La festa també inclou altres activitats com balls de bastons, un mercat d'artesans, una visita guiada teatralitzada pels racons de la revolta i un campament de tercios i de segadors. 

Informació pràctica:

  • Data: 10, 11 i 12 de maig
  • Lloc: Santa Coloma de Farners
  • Consulteu-ne tot el programa al web de La Sega