Segona entrega dels documents catalans d'Àvila

En col·laboració amb el portal memoria.cat t'oferim una selecció dels papers més rellevants que custodia l'Arxiu Militar d'Àvila

Arxiu Militar d'Àvila, on es conserva la documentació de la Generalitat requisada per la Gestapo
Arxiu Militar d'Àvila, on es conserva la documentació de la Generalitat requisada per la Gestapo
8 de març del 2016
Autor
Redacció
Ara fa un any, el passat 10 de març, quan estava a punt de completar-se el procés de retorn a Catalunya dels coneguts com a papers de Salamanca —un procés que, encara avui en dia, no s'ha pogut tancar definitivament—, la Generalitat va instar, de manera oficial, el Govern central a restituir els papers catalans que es trobaven dipositats a l'Arxiu Militar d'Àvila, tal com feia una dècada que reclamaven nombrosos historiadors, personalitats i entitats del nostre país

I és que aquest arxiu de Castella i Lleó és un lloc de cita obligada per als investigadors de la guerra civil espanyola. Allà s'hi troba molta documentació de qualsevol aspecte rellevant de les operacions militars dels dos exèrcits que es van batre en armes entre el 1936 i el 1939. En espera que es faci justícia i tota aquesta documentació pugui tornar al seu legítim propietari, la revista Sàpiens i el web www.memòria.cat us oferim la possibilitat de fer un tast dels documents més significatius.

Informes confidencials de la guerra civil
Així doncs, entre els documents trobareu informacions confidencials sobre la marxa de la guerra, instruccions del gabinet de censura, croquis dels quarters que hi havia instal·lats en el territori català, cartes de denúncia per parlar telefònicament en català, vibrants al·locucions de Companys com el seu discurs "Contra els invasors, a les armes!" o demandes del president de la Generalitat reclamant al seu homòleg espanyol mitjans per poder-se defensar dels bombardejos. I és que ja aleshores, el Govern de Negrín considerava que la Generalitat s'extralimitava en les seves funcions.

Ja aleshores circulaven falsos rumors sobre Catalunya, com que negociava per separat el final de la contesa amb els franquistes o que no s'implicava prou en la lluita per guanyar la guerra per a la República, tot i la gran aportació de contingents a les files de l'Exèrcit republicà o l'acolliment de centenars de milers de refugiats de tot l'Estat. Les campanyes anticatalanes, malauradament, no són un fenomen nou en la nostra història. Entre els documents més rellevants que us adjuntem, però, caldria destacar la llista dels facciosos executats, com el general Goded, pel bàndol republicà. No només hi va haver execucions en el bàndol franquista.

Un patrimoni cultural de primera magnitud
L'Arxiu Militar d'Àvila també té un fons extensíssim relacionat amb l'àmbit cultural i educatiu. Des de qui era qui en el panorama cultural català dels anys trenta, documents sobre l'Escola Nova Unificada i el moviment escolta o informes de com es va organitzar el salvament del patrimoni artístic durant la guerra, fins a nombrosos projectes (l'Institut de les Lletres Catalanes, l'Institut de Ciència Naturals, el Conservatori del Liceu, la Federació Catalana de Societats del Teatre Amateur...) que són una prova fefaent de la vitalitat d'aquella Catalunya que va quedar congelada en espera de temps millors.



Nous papers dels documents catalans d'Àvila
A la segona entrega d'aquest mes de març us oferim una selecció de tretze nous documents dels ja coneguts com a 'papers d'Àvila'. Hi podreu veure el Projecte de creació de l'Institut de les Lletres Catalanes, una anàlisi de l'escoltisme a Catalunya i el Pla de sanejament del casc antic. Aquests nous papers serveixen per augmentar les reclamacions envers el Govern central per tal que aquests documents tornin al seu legítim propietari.