Shakespeare i Marlowe van escriure junts

L'editorial Oxford University Press publicarà ‘Enric VI' amb la signatura dels dos dramaturgs anglesos

24 d'octubre del 2016
Autor
Laura Quero
El segell editorial de la universitat d'Oxford, Oxford University Press, ha anunciat que les properes reedicions de l'obra ‘Enric VI' portaran el nom de Christopher Marlowe, autor de l'època elisabetiana, al costat del de William Shakespeare, el dramaturg més famós de tots els temps.

L'editorial ha pres la decisió després de determinar que la col·laboració de Marlowe és "important i evident" com per canviar l'autoria de l'obra. ‘Enric VI' és, ara per ara, l'única peça reatribuïda, tot i que a Oxford tenen la teoria que Shakespeare treballava conjuntament amb altres autors.

Els acadèmics de la universitat anglesa calculen que 17 de les 44 obres que integren la col·lecció New Oxford Shakespeare van ser escrites amb l'ajuda d'altres escriptors. Aquest fet s'ha pogut investigar gràcies a les noves eines informàtiques i a l'anàlisi de textos.

Tot i així, aquest descobriment no posarà punt final al debat ancestral sobre l'autoria de les obres del bard. De fet, els primers detractors de la hipòtesi no han trigat a aparèixer. "Quan s'estaven escrivint aquestes obres, Marlowe era el dramaturg més famós. ¿Per què col·laboraria amb un escriptor [Shakespeare] que encara no era ningú?, ha sentenciat l'especialista en Shakespeare i professora de la universitat de Warwick Carol Rutter.

Edward de Vere, comte d'Oxford; Francis Bacon; el comte de Derby, i Christopher Marlowe són alguns dels escriptors que han estat proposats com a autors de part o de la totalitat de les obres del dramaturg de Stratford-on-Avon.