Sitges brilla amb el Dia SÀPIENS

Centenars de lectors van gaudir d'una jornada plena d'art, història i gastronomia

Vista aèria de la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges
Vista aèria de la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla de Sitges
24 d'octubre del 2016
Autor
Sònia Casas
La intensa pluja que queia a primera hora del matí no va desanimar els lectors de SÀPIENS que, a les 11 h, ja omplien les primeres visites guiades que es van fer al Museu Cau Ferrat, al Palau Maricel i a la Fundació Stämpfli d'Art Contemporani.

Al Cau Ferrat, antiga casa taller de Santiago Rusiñol, els lectors van gaudir de les obres que es conserven en aquest temple del Modernisme i que van des de quadres de Casas, Rusiñol o Picasso fins a peces de ceràmica policromada, escultures i objectes de vidre. Pel que fa al Palau Maricel, tothom va quedar meravellat del claustre d'una de les terrasses, així com dels plafons ceràmics que decoren les diverses terrasses o el pont que connectava el palau amb el Cau Ferrat. Pel que fa la Fundació Stämpfli, els visitants van gaudir d'una de les col·leccions d'art contemporani més extenses i importants de Catalunya i d'una exhibició temporal del magnífic Peter Klasen i els seus quadres decorats amb objectes i llums de neó.

A les 12 h ja no hi havia rastre de pluja i des de les terrasses i habitacions del Cau Ferrat i el Maricel el paisatge adquiria unes evocadores tonalitats pastel que expliquen perquè Sitges ha estat i continua sent font d'inspiració dels artistes. En aquell moment, els més petits enllestien les seves figures d'ombres xineses al taller infantil i d'altres seguien les explicacions de la pintora Núria Corretgé, que va fer una exposició guiada per la seva exposició 'Orbis'.

A partir de les 13 h, el tràfec als museus i tallers va traslladar-se al bar La Guineu per fruir d'un suculent Vermut de l'Indià, abans d'anar a dinar.

A la tarda, les conferències van ser les protagonistes. La historiadora sitgetana Carme Muntaner ens va parlar de la vida quotidiana a la Sitges medieval de la mà de quatre personatges; l'arqueòleg Pere Izquierdo va explicar els detalls de la recerca de dos galions que van naufragar a la batalla de Barcelona, el 1642, que està duent a terme la Carta Arqueològica Subaquàtica de Sitges, i, finalment, la comissària de l'Any Casas, Vinyet Panyella, i Clàudia Pujol, directora de SÀPIENS, van presentar el llibre de l'ex conseller en cap Josep Bargalló 'Les set vides de Pere Romeu'.

Mentre tot això passava dins d'una de les sales del Palau Maricel, a la plaça del Cap de la Vila tenia lloc l'actuació castellera, i, a la platja, una sorprenent proposta d''action painting' que no va deixar ningú indiferent. El colofó final va tenir de nou com a protagonista el Palau Maricel, on es va servir una degustació de Malvasia de l'Hospital Sant Joan Baptista, a la qual a més dels lectors, s'hi van sumar un gran nombre de sitgetans.