SOM compra la Col·lecció Bernat Metge

El grup cooperatiu vol consolidar el projecte cultural d'obres clàssiques i connectar-lo amb la societat actual

Llibres de la Col·lecció Bernat Metge
Llibres de la Col·lecció Bernat Metge
10 de febrer del 2017
Autor
Redacció

La Bernat Metge és una col·lecció d'obres clàssiques fundada per Francesc Cambó el 1922 i que ha estat clau per al desenvolupament literari català. Es va crear nou anys abans que la llengua tingués el seu propi diccionari normatiu. Per tal de donar-li un nou impuls, el grup cooperatiu SOM (abans Grup Cultura 03) n'ha comprat els drets. El director editorial d'Ara Llibres, Joan Carles Girbés, passa a ser l'impulsor de la col·lecció, que fins ara pertanyia a l'Institut Cambó, i comptarà amb el suport de la Fundació La Caixa.

La col·lecció està formada per 417 títols en edició bilingüe grec-català o llatí-català. Són traduccions d'obres de grans autors com Plató, Sòfocles, Èsquil, Homer i Ovidi. Cambó, abans dur a terme la iniciativa de la Bernat Metge, deia: "M'agradaria fundar a Catalunya alguna cosa important de cara als clàssics, perquè em penso que el que fa més falta al nostre país és la lectura dels antics". I així ho va fer. Es tracta d'una de les col·leccions més àmplies i rigoroses de tot el món.

I tota aquesta literatura encara s'ampliarà més, atesos els reptes que es planteja el grup SOM amb aquesta adquisició. El grup té pensat publicar quatre llibres a l'any i les seves prioritats són engegar o completar la traducció de més clàssics de la cultura grega i llatina, cercar noves formes de publicació per arribar a un públic més ampli i preparar la celebració del centenari de la Bernat Metge per a l'any 2022. A més, la cooperativa treballarà en una segona fase del projecte editorial, els detalls de la qual no s'anunciaran fins a finals de 2017.