Surt a la llum un Dalí de 1925

La casa de subhastes Bonhams de Londres el posarà a la venda el març amb un preu que oscil·la entre 920.000 i 1.400.000 €

Salvador Dalí
Salvador Dalí
2 de febrer del 2017
Autor
Clara Duarte

‘Figura de perfil' és el títol de l'obra inèdita de Salvador Dalí que ha sortit a la llum després que la casa de subhastes Bonhams l'hagi tret a mercat amb un preu de sortida de gairebé un milió d'euros. Fins ara, es coneixia l'existència d'aquest quadre gràcies a una fotografia en blanc i negre de 1929, però segons el catàleg de la Fundació Gala-Salvador Dalí no se'n coneixien ni la tècnica, ni la firma ni la data, així com tampoc la localització.

La pintura és un oli sobre fusta de 74,2 x 50 cm on es representa el retrat d'una noia mirant per una finestra que deixa veure el tros de terra de la península des Sortell, a Cadaqués. El fet que el quadre fos pintat a la finca propietat de la família Pitxot, casa familiar dels Dalí, i la semblança amb altres obres d'aquest mateix any, fa pensar que es tracta d'Anna Maria Dalí, la germana del pintor.

La descoberta del retrat
La imatge que fins ara es tenia de l'obra estava retallada, fet que no deixava veure la firma de la part superior dreta, "Salvador Dalí 1925", així com tampoc els colors originals de l'obra.

De fet, el recorregut de l'obra no és clar. Segons el catàleg de Bonhams, el quadre va ser un regal del pintor a la seva germana. Es coneix que va ser mostrat per primera vegada en la primera exposició individual de Dalí a Barcelona, que va tenir lloc el 14 i el 27 de novembre de 1925 a les Galeries Dalmau.

Aquest va ser un dels quadres venuts, tal com demostra un rebut del propietari de la sala conservat al Centre d'Estudis Dalinians de Figueres, i el comprador va ser Joaquim Cusí Fortunet, amic del pare de Dalí, que hauria pagat 500 pessetes pel quadre. Cusí va vendre'l a un col·leccionista privat, i sembla que el fill d'aquest ha decidit, per fi, treure'l a al llum. Tot i això, el seu nom es manté en l'anonimat.

Anna Maria Dalí
‘Figura de perfil' no és l'única obra on Dalí va retratar la seva germana. Anna Maria Dalí va ser immortalitzada en 13 obres entre 1924 i 1926. Entre els més coneguts hi ha ‘Noia a la finestra' (1925), on es distingeix la platja del Ros, i ‘Noia cosint' (1926).

La germana del pintor explicava que Cusí va ser el primer en comprar dos quadres de Dalí quan tan sols tenia 18 anys, i, de fet, ell mateix va fer un article a ‘La veu de l'Empordà' elogiant algunes obres de Dalí entre les quals s'inclou aquesta obra inèdita.