Taller de paleoantropologia al MAC Barcelona

El Museu d'Arqueologia de Catalunya organitza un taller sobre la feina dels antropòlegs i la informació que poden aportar els ossos en la recerca científica

Taller de paleopatologia al MAC
Taller de paleopatologia al MAC Museu d'Arqueologia de Catalunya
27 de setembre del 2019

Què fa un antropòleg al laboratori? Bé, què fa un antropòleg, en general? I què en sabeu dels ossos més enllà que es poden trencar? Sabeu quina informació poden aportar en una recerca o investigació científica? La resposta a totes aquestes preguntes la podeu descobrir amb el taller 'Ossos CSI. Paleoantropologia forense' que organitza el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

Es tracta d'una activitat amb què el MAC vol donar a conèixer les tasques que desenvolupa l’antropòleg físic amb la troballa de restes antropològiques i que està adreçada a estudiants d'ESO i Batxillerat (visita taller) i a un públic adult (activitat/experiència). Els participants entraran al laboratori del Museu amb un paleoantropòleg i podran manipular el material. D'aquesta manera, descobriran la quantitat d'informació que poden aportar les restes arqueològiques humanes en la recerca i la investigació científica i la metodologia usada en la determinació dels diagnòstics d’edat, sexe i patologia.

Els tallers consten de dues parts:

 • Una primera en què s'explica la paleoantropologia amb l’arqueologia i la història amb la visita d’algunes vitrines del Museu amb restes esquelètiques.
 • Una segona que té lloc al laboratori, un espai no obert al públic, on es fa una observació dels esquelets muntats a la taula i es farà un reconeixement osteològic i diagnòstics bàsics.


Informació pràctica

Visita taller per a estudiants d'ESO i Batxillerat

 • Preu: 102 € per a grups d'un màxim de 30 persones.
 • Durada: 2 hores.
 • Cal concertar prèviament l'activitat enviant un e-mail a l'adreça macvisites.acdpc@gencat.cat o trucant al telèfon 93 423 21 49.
 • L'horari de la visita taller s'ha de concertar: es pot fer de dimarts a divendres, entre les 10 i les 18 h.


​Activitats experiència per a adults
 

 • Preu: activitat gratuïta el 12 d'octubre (11 h ) i el 9 de novembre (11 h). La resta de dies, 5 € / persona per a grups de 20 persones.
 • Durada: 2 hores.
 • Cal concertar prèviament l'activitat enviant un e-mail a l'adreça macvisites.acdpc@gencat.cat o trucant al telèfon 93 423 21 49.
 • L'horari de l'activitat per a adults s'ha de concertar: es pot fer de dimarts a dissabte, entre les 10 i les 18 h. I diumenge, de 10 a 12 h.
 • Les activitats gratuïtes del 12 d'octubre i del 9 de novembre les conduirà la paleoantropòloga Núria Armentano. Aquestes activitats s'emmarquen en dues celebracions especials, les Jornades Europees del Patrimoni i la Setmana de la Ciència, respectivament.