Tecla Sala, empresària, benefactora i mecenes

El Museu d'Història de Catalunya commemora el cinquantè aniversari de la mort de l'emprenedora amb una col·lecció d'objectes relacionats amb la seva activitat empresarial

El Museu presenta: Tecla Sala, empresària, benefactora i mecenes
El Museu presenta: Tecla Sala, empresària, benefactora i mecenes Pepo Segura - MHC
13 de setembre del 2023

Ser una dona i dirigir una fàbrica de filatures de cotó a principis del segle XX no era una tasca habitual. I dirigir-ne dues, encara menys. Al capdavant de les empreses tèxtils La Blava, a Roda de Ter, i Tecla Sala, a l'Hospitalet de Llobregat, Tecla Sala va obrir el camí a la incorporació de les dones al sector empresarial al nostre país. Una emprenedora pionera a qui el Museu d'Història de Catalunya dedica una mostra de petit format en el cinquantè aniversari de la seva mort.

A Tecla Sala i Miralpeix. Empresària, benefactora i mecenes, hi trobareu una col·lecció d'objectes que fan referència a l'activitat empresarial d'aquesta industrial durant quatre dècades, com també a la tasca de mecenatge i filantropia que va dur a terme amb els seus treballadors, d'acord amb els seus valors socials i profundament religiosos. La mostra forma part del programa El Museu presenta, que té la finalitat d'exposar peces singulars o noves incorporacions a la col·lecció del Museu que no es troben dins de l'exposició permanent. Bates amb les inicials de la propietària, el rellotge per fitxar les hores treballades, bitlles i fusos... tots els objectes i documents han estat donats per antigues treballadores dels negocis de Tecla Sala. Una de les peces estrella és una capsa de llapis del poeta Miquel Martí i Pol, que va trobar la inspiració per escriure poemaris com La fàbrica treballant a La Blava.

L'espai es completa amb entrevistes a algunes de les treballadores que podeu veure al web del Museu. Amb aquesta mostra, que es pot visitar fins al 26 de novembre, el Museu d’Història de Catalunya reivindica i recupera de l’oblit històric el lideratge femení en l’àmbit empresarial.

Informació pràctica