Toni Catany, el fotògraf que va convertir Maria del Mar Bonet en una icona

Una exposició al Palau Robert rememora l’amistat entre dos creadors amants de l’art, la llengua i la Mediterrània a través de 180 fotografies, discos i cartells

Maria del Mar Bonet
Maria del Mar Bonet Arxiu personal de Toni Catany - Fundació Toni Catany
30 de setembre del 2019
Autor
Contingut patrocinat

“Un dia va venir a casa, a Palma, i em va fer una foto. Jo duia una trena i tenia un gatet. Vam començar a parlar i li vaig dir que volia anar a estudiar ceràmica a Barcelona. Ell ja hi era perquè hi estava estudiant peritatge. Ho feia per acontentar la família, no li agradava gens. Mentrestant, començava a fer fotos a poc a poc, donant forma a la seva vocació. Em va proposar que quan arribés a Barcelona m´hi posés en contacte i així ho vaig fer. Quan vaig començar a cantar, el vaig anar arrossegant cap al món de la cançó.” Així és com la cantautora relata al seu llibre autobiogràfic, 'Maria del Mar Bonet, intensament' (Ara Llibres), com va conèixer el fotògraf mallorquí Toni Catany, qui esdevindria amic i també constructor de la seva icònica imatge pública posterior.

El 2017 va fer cinquanta anys que Maria del Mar Bonet inicià la seva carrera, motiu pel qual el Palau Robert se suma a aquesta celebració amb una exposició que aplega les millors fotografies que li va fer Toni Catany -Premi Nacional d'Arts Plàstiques i Premio Nacional de Fotografía- i dóna a conèixer alhora la complicitat i l’evolució dels dos creadors, que van esdevenir referents culturals de la identitat catalana.

A partir del vincle emocional que tots dos van crear, va aparèixer també una Maria del Mar Bonet creada pels ulls de Catany. Amb les seves fotografies, la mostra explica la lluita d’aquestes dues persones compromeses, d’una creativitat extraordinària i defensors de la identitat, la llengua i la Mediterrània. La literatura, especialment la poesia, la música i l’art van unir encara més els dos amics, que intercanviaven suggeriments, preferències i lectures.

A través de 180 obres, entre discos, cartells i fotografies, 'Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany' presenta aquella estreta relació professional i fraternal que va començar als anys 60 i que va ser testimoni de molts esdeveniments culturals i històrics. La discografia de Maria del Mar Bonet és el fil conductor de l’exposició, que està estructurada en els àmbits següents: 'Una mirada enamorada', 'Als ulls de l’amic', 'Salmaia' i 'Retrats'.

Comissariada per Antoni Garau i Pep Dengra, la mostra ha estat organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i per la Fundació Toni Catany, que la va produir amb el suport de l’Ajuntament de Llucmajor. Es pot veure al Palau Robert fins al 17 de novembre.