Torna la recreació històrica del combat d'Arbúcies

Després d'una aturada de dos anys per la pandèmia, Arbúcies commemora l'enfrontament que va acabar amb la derrota de les tropes borbòniques

Representació del combat d'Arbúcies
Representació del combat d'Arbúcies Ajuntament d'Arbúcies
19 de març del 2022

Feia temps que la població d’Arbúcies era víctima dels abusos de les tropes borbòniques, quan, el 14 de gener de 1714, els vilatans van dir prou. Aquell matí, el sometent local, amb l’ajuda del de les poblacions veïnes de Sant Hilari, Viladrau i Espinelves, va acorralar, combatre i derrotar dos regiments formats per vuit-cents soldats entre el Molí de les Pipes i les penyes de Grau Sala, i els provocà més de cinc-centes baixes. Una gran victòria que avui encara es recorda i commemora en aquest municipi de la Selva.

Després d’una aturada de dos anys a causa de la pandèmia, el 2 d’abril torna la VII Jornada de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies. La representació de la batalla es farà en un recorregut entre la riera i la plaça de la Vila en dues sessions, a les 13 h i a les 18.30 h. S’hi podran veure els Miquelets de Catalunya, els Defensors de Girona, els Hússars Hongaresos, el Regiment de Santa Eulàlia i els Miquelets d’Olesa.

Recreació del Combat d'Arbúcies

Abans, el dijous 31 de març, inaugurarà la jornada una xerrada a càrrec de Jordi Creus, l’editor de SÀPIENS, al Museu Etnològic del Montseny - La Gabella, en què explicarà la investigació de la revista que va permetre reconstruir la sort i la dissort que van tenir els caps militars austriacistes després de la guerra de Successió. Aquest és un dels molts actes paral·lels que s’han programat al voltant de la recreació, entre els quals també hi ha conferències, tallers i jocs infantils, una passejada pels escenaris del combat i la popular recreació del campament dels Miquelets, una proposta molt interessant per conèixer com era el dia a dia dels fusellers de muntanya.

La jornada acabarà amb el lliurament del Premi Combat d’Arbúcies 2022, un guardó que es va estrenar el 2019 per reconèixer aquelles entitats socials que treballen en defensa dels drets col·lectius. En aquesta segona edició, serà entregat a l’associació cultural Aire Nou de Bao, per la tasca que fa de defensa i difusió de la cultura tradicional catalana a la Catalunya del Nord.


Informació pràctica