Torna 'Sentir l'Arxiu', el pòdcast de l'Arxiu Nacional de Catalunya

Cada setmana, l'Arxiu Nacional presenta un nou episodi de la segona temporada basat en la documentació que constitueix el seu fons

Segona temporada de 'Sentir l'Arxiu', el pòdcast de l'Arxiu Nacional
Segona temporada de 'Sentir l'Arxiu', el pòdcast de l'Arxiu Nacional Arxiu Nacional de Catalunya

Coincidint amb la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius, l'Arxiu Nacional de Catalunya ha estrenat la segona temporada de Sentir l'Arxiu, el pòdcast produït per Abacus que dona a conèixer el patrimoni documental de la institució a través d'un tast d'històries úniques i personals.

Sis nous episodis dirigits al públic apassionat de la història us submergiran en els milers de documents que es conserven a l'Arxiu i us descobriran les vides de sis nous personatges. Cada dimarts podreu escoltar aquí una nova història, començant per la de Ramon Calix, un jove serraller de Barcelona que, sense fer cas al seu pare, va marxar a una Cuba en guerra per alliberar-se del servei militar.


Episodi 7. Ramon Calix, la guerra absurda 
Mitjanit a la manigua. Un soldat fa guàrdia, esgotat, famolenc. Està al límit de les seves forces. I la maleïda pluja, que no afluixa. Tres anys de guerra veient caure companys de batalló. Massa morts. Massa penúries. Massa temps. Tothora, un únic pensament: quan s'acabarà tot això? I sobretot: quan podrà tornar a casa?


Episodi 8. Maria Macià, la força del retorn
1948. Lleida. La Maria torna a casa. Troba la reixa oberta, rovellada, i el jardí cobert de males herbes. La porta principal, només ajustada, amb el pany destrossat. No queda ni un moble, tots els sostres han cremat i les habitacions han estat saquejades. La Maria fuig corrents: allò ja no és casa seva. Però no pensa donar-se per vençuda, sobretot, per la memòria del seu pare. De l'Avi.


Episodi 9. Joan Escofet, l'enginyer fidel
1792. L'Empordà. El vell general comanda centenars de soldats per evitar que l'enemic traspassi la frontera i introdueixi les noves idees revolucionàries que venen de França i fan tremolar els fonaments més sagrats de l'ordre social. És la missió més important que li han encomanat en 50 anys de servei al rei. Tota una vida abocada a construir el que creu un món millor; també, a casa seva, a Cadaqués.

Episodi 10. Francesc Galera, simfonia del nou món
1917. Ilagan. Filipines. El jove empleat llegeix el telegrama i no se’n sap avenir. Una mina alemanya enfonsa el vapor Carlos de Eizaguirre que cobreix la línia Barcelona - Cadis - Manila davant la costa de Sud-àfrica. Un calfred li recorre l’espinada: aquest era el vaixell que havia d’agafar per tornar a casa. I, ara; com s’ho farà, si la guerra ha convertit l’oceà en un immens camp de batalla?

Episodi 11. Mònica, les sense nom
Barcelona. 1567. Li diuen Mònica i està atrapada en un carreró sense sortida. L’acusen de l’assassinat del seu senyor i tots els testimonis l’assenyalen. Però ella només pensa en la seva filla, preocupada perquè tingui més oportunitats que no pas ella, perquè, ara com ara, sembla que no hi ha justícia al món per les que són com la Mònica.