Tortosa s'omple de gent en el IV Dia SÀPIENS

Més de 2.500 persones es van atansar a la capital del Baix Ebre per celebrar la festa de la nostra revista

13 de maig del 2013
Autor
Caterina Úbeda
La jornada començava a les 11 h, però abans ja hi havia un grup de persones a la carpa del Renaixement, situada a la plaça de l'Escorxador de Tortosa, on s'havia instal·lat el punt d'informaciódel IV Dia SÀPIENS. Just al costat, però a la llera del riu, el llagut ‘Lo Sirgador' esperava pacient els primers viatgers. La seva primera sortida, la de les 11 h, va marcar l'inici del Dia SÀPIENS. Des de les 11 h i fins a les 19 h, aquesta embarcació tradicional va transportar més d'un miler de persones pel riu Ebre al seu pas per la ciutat. A la mateixa hora, començaven tres activitats més. Al mercat municipal, la desena de blogaires que acompanyaven Josep Sucarrats, director dela revista CUINA, observaven atents el ‘show cooking' de cuina del Renaixement, dirigit als fogons per la xef Margaret Nofre, presidenta de Platigot, l'Associació d'Hostaleria i Turisme de Tortosa. Una mica més amunt, una setantena de persones participaven en la visita guiada al castell de la Suda, un impressionant testimoni arquitectònic de la ‘Turtuxa' islàmica. I al Pati dels Reials Col·legis, una  cinquantena d'assistents gaudien d'una visita guiada al Centre d'Interpretació del Renaixement.

El Ral·li Moritz arriba al parc municipal Teodor González
A les 12 h, i mentre el llagut continuava fent viatges, centenars de persones rebien el Ral·li Moritz al parc municipal Teodor González, una arribada que es va celebrar amb un aperitiu popular. Mentrestant, l'historiador Valentí Gual parlava del bandolerisme a l'època del Renaixement en una sala plena de gom a gom, mentre una seixantena d'assistents descobrien els secrets de la catedral tortosina en una visita guiada que permetia veure les catacumbes, un impressionant laberint subterrani des d'on s'escolta la remor del riu i que va servir de refugi durant la Guerra Civil. A la una, els blogaires gastronòmics ja s'havien traslladat a l'antic escorxador municipal, el complex arquitectònic més representatiu del Modernisme a Tortosa. En una de les sales els esperava el cuiner lleidatà Josep Lladonosa, un dels pioners en la recuperació de la gastronomia tradicional catalana, que va parlar sobre la cuina del Renaixement. La xerrada es va acabar amb un tast de ‘pintxos', i no hi va faltar la tradicional baldana tortosina, un botifarró fet amb arròs.

Paral·lelament, en una altra part de l'Escorxador, més de cinquanta lectors seguien atentament la visita guiada pel Museu de Tortosa, un recorregut en cinc àmbits per la història de la ciutat. Aquestes activitats van posar un punt i seguit en el programa. Era l'hora de dinar i de tastar els plats de la cuina del Renaixement que s'oferien a la carpa de la plaça de l'Escorxador, on també hi havia jocs per als més petits, un mercat tradicional i dues tavernes que oferien vins especiats del Renaixement.

La pausa es va acabar ràpid, perquè a les 17 h es reprenien les activitats. El sol era insistent, i els inscrits a les visites guiades als Jardins del Príncep i a la ruta pels escenaris de l'escriptor Cristòfor Despuig esperaven a l'ombra. No necessitaven l'ombra els assistents a la conferència ‘Joan Malet, un caçador de bruixes en l'època del Renaixement', ja que van poder escoltar el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, a un dels pavellons de l'Escorxador, on després els també historiadors Enric Querol, Joan Hilari i Lluís Margarit van moderar la taula rodona ‘Les grans nissagues i l'art en la Tortosa renaixentista'. Tampoc la van necessitar els blogaires, que de nou van posar les mans als fogons, aquest cop, però, per aprendre a preparar dolços tradicionals del Baix Ebre, com les coquetes de sagí, amb l'ajuda del pastisser Pere Llupià.

Èxit de la visita al call jueu i fi de festa amb els abanderats de Tortosa
La visita al call jueu, al barri de Remolins, va ser una de les activitats més esperades. Donada la gran quantitat de persones que s'hi van inscriure, es van organitzar dos grups de més de cinquanta persones que van circular pels estrets carrers del barri de Remolins, que antany van acollir els calls antic i nou. De vestigis sefardites que resten són prou importants com per haver fet que Tortosa s'hagi incorporata la Red de Juderías de España. Alguns ja havien pogut veure una panoràmica d'aquest barri tortosí des dels Jardins del Príncep, un espai verd amb unes originals escultures de Santiago de Santiago. Les 18 h també va ser el moment dels nens, que van participar en un taller d'espases i en un altre d'abanderats amb uns mestres excepcionals: els abanderats, que els van ensenyar a llançar les banderes que després llançarien ells mateixos en l'actuació final.

Poc després de les 19 h, i darrere de la imponent catedral, una llarga actuació dels Abanderats de Tortosa, l'únic grup d'abanderats de tot l'Estat Espanyol, va posar un magnífic punt final a la festa. Els malabars amb les banderes al so dels timbals i les dolçaines van deixar el miler d'espectadors que hi havia de públic literalment bocabadats, amb ganes de tornar de nou a Tortosa i de viure, l'any vinent, un nou dia SÀPIENS.

Els blogaires que van participar en el lV Dia SÀPIENS