Tot el genoma d'Ötzi

L'anàlisi de la mòmia natural més antiga del món permet saber que tenia els ulls marrons i que patia malalties cardiovasculars i intolerància a la lactosa

Ötzi, la mòmia humana natural més antiga del món -  South Tyrol Museum of Archaeology
Ötzi, la mòmia humana natural més antiga del món - South Tyrol Museum of Archaeology
12 de març del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
Un equip format per científics de l'Institut per a les Mòmies i l'Home del Gel de l'Acadèmia Europea de Bozen (EURAC), i dels instituts de genètica humana de la Universitat de Tübingen i de Saarland, ha aconseguit descodificar el genoma complet d'Ötzi, el caçador prehistòric de 45 anys que va morir dessagnat fa uns 5.300 anys, després que una fletxa el travessés per l'esquena i rebés un cop al cap. La mòmia, perfectament conservada, va ser trobada a una glacera dels Alps per uns excursionistes el 1991 i està considerada la més antiga del món.

L'anàlisi de les dades obtingudes de la seqüència d'ADN ha donat resultats sorprenents. D'una banda, revela la predisposició genètica de l'anomenat ‘home dels gels' a patir malalties cardiovasculars. Tant és així que fins i tot s'ha trobat un símptoma en forma d'arteriosclerosi o enduriment de les artèries. I això que Ötzi no estava exposat als factors de risc típics de les malalties cardiovasculars, com el sobrepès o la manca d'exercici… D'altra banda, l'home dels gels també patia intolerància a la lactosa, una descoberta que confirma la teoria que l'habilitat per digerir la llet al llarg de la vida d'adult es va desenvolupar de manera progressiva durant el mil·lenni següent, juntament amb la domesticació d'animals.

L'anàlisi també dóna dades sobre l'aparença física d'Ötzi: tenia els ulls marrons i cabells castanys. I, a més, s'ha trobat que pertanyia a l'anomenat haplogrup de cromosoma Y, que avui és relativament estrany a Europa. Això demostraria que els seus avantpassats havien migrat de l'Orient Mitjà quan es van estendre l'agricultura i la ramaderia. El més curiós de tot plegat és que la seva herència genètica avui dia és més comuna en zones aïllades geogràficament i en illes com ara Sardenya i Còrsega. La història d'Ötzi es pot resseguir fins al 12 d'agost a l'exposició que li dedica el Museu d'Arqueologia de Catalunya a Barcelona.