Una recerca dirigida per la Universitat 'La Sapienza' de Roma i l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva de Leipzig ha estudiat la genètica de dues mòmies de 7.000 anys d'antiguitat trobades a Líbia. Els resultats obtinguts han sorprès els investigadors: el seu ADN no coincideix amb el nostre, fet que posa de manifest l'existència d'un antic grup humà fins ara desconegut que va viure aïllat al Sàhara.
Les mòmies pertanyen a dues dones pastores descobertes al refugi de roca de Takarkori, al sud-oest del país. Formaven part d'un grup humà d'uns mil individus que es dedicava a la ramaderia nòmada i que, segons revela la investigació, van pertànyer a un llinatge genètic nord-africà que es va separar del de l'Àfrica subsahariana per mantenir-se aïllat fins a la seva extinció.
La troballa, publicada a la revista Nature, també posa de manifest com la ramaderia es va estendre per l'anomenat Sàhara Verd, que aleshores era un territori verd i fèrtil, i suggereix que, probablement, va ser a través de l'intercanvi cultural i no pas de la migració a gran escala, com es creia fins ara.