Les darreres excavacions realitzades a la regió d'Arequipa, al Perú, han tret a la llum descobriments sorprenents sobre la cultura preincaica Chuquibamba. S'hi ha localitzat un cementiri datat d'entre els anys 1000 i 1450 dC i format per tombes col·lectives disposades en pous circulars de pedra.
En una d'aquestes tombes van aparèixer les restes de vint-i-quatre individus amb ferides de combat i acompanyats d'un excepcional aixovar funerari. Hi ha homes, dones i infants, i les nombroses peces de ceràmica, eines i altres objectes rituals suggereixen que van ser enterrats com a herois per la seva comunitat. Fins i tot els nens presenten lesions compatibles amb ferides de guerra, fet que fa pensar que probablement van formar part d'una comunitat guerrera.
La troballa ha aportat dades fins ara desconegudes sobre els rituals funeraris i sobre les estructures socials d'aquesta antiga civilització preincaica de la qual es té poca informació. També coneguda com a Aruni, és principalment coneguda pels petròglifs que va deixar a les parets d'algunes coves de la zona on van viure.