Troben les proves més antigues de presència humana a Amèrica

Es tracta de pintures rupestres descobertes al Brasil que daten de fa 30.000 anys

Algunes de les pintures descobertes recentment al Brasil
Algunes de les pintures descobertes recentment al Brasil
8 de novembre del 2013
Autor
Laia Seró
Fins ara, els historiadors creien que els humans havien fet el salt d'Àsia al continent americà per l'estret de Bering fa uns 12.000 anys. Aquests dies però, una mostra d'art rupestre al Brasil trenca amb totes aquestes suposicions. L'exposició, formada per un centenar d'objectes trobats a Amèrica del Sud que daten de gairebé 30.000 anys enrere, demostra que "quan l'art prehistòric va néixer a Europa i a l'Àfrica, aquí també ho va fer", assegura l'arqueòloga que ha encapçalat la missió, Niede Guidon.

Restes de pintures rupestres i ceràmiques amb escenes d'animals, de cacera i, fins i tot, de sexe són les protagonistes de l'exposició que s'ha inaugurat a Brasília, la capital del país. "Fins avui, aquestes són les restes més antigues d'existència humana a les Amèriques", explica Guidon. Els objectes van ser trobats al Parc Nacional de la Serra da Capivara, al Brasil, una zona habitual entre els caçadors-recol·lectors de l'època.

Durant l'excavació també es van trobar restes de carbó que haurien format part, segons l'arqueòloga, d'un possible foc controlat pels humans. Però d'altres experts troben que aquesta troballa no seria evidència suficient d'un foc fet per l'home i apunten que podria tractar-se, per exemple, d'una pira d'origen natural. Tot i les divergències entre els investigadors, la cap de l'excavació es mostra convençuda que les mostres d'art rupestre trobades sí que proven l'activitat humana de 30.000 anys d'antiguitat al continent americà.