Troben noves restes del temple dedicat a la reina egípcia Hatxepsut

Es tracta de blocs de construcció il·lustrats que haurien format part del temple de Hatxepsut, reina egípcia durant el segle XV aC

Temple funerari de Hatxepsut a Luxor, Egipte
Temple funerari de Hatxepsut a Luxor, Egipte Wikimedia Commons
26 de gener del 2025
Autor
Ariadna Pons Soler
Guardar a favorits

Un grup d'arqueòlegs ha desenterrat 1.500 blocs de pedra decorats que es trobaven a prop del temple funerari dedicat a Hatxepsut, a la ciutat egípcia de Luxor. Aquesta reina poderosa del segle XV aC va sobresortir en una dinastia marcada pels mandats masculins. 

Tot i que no se sap per què, Hatxepsut va insistir a ser retratada amb el pit ample i nu d'un home i la falsa barba faraònica. Després de la seva mort al voltant del 1458 aC, la majoria dels seus monuments i estàtues van ser destruïts o desfigurats. Ara, els arqueòlegs han pogut destapar un miler i mig de blocs de pedra que haurien format part del seu temple i que segurament decoraven la paret fundacional. Una notable troballa que conserva els colors vius originals i que ofereix una visió de l'art d'aquell període.

La troballa també ha tret a la llum eines com cisells i un martell de fusta, una tauleta calcària amb el nom de Senmut, arquitecte de la reina i encarregat de gestionar la construcció del temple. Malgrat que els experts encara estan en el procés d'estudi dels artefactes, esperen que aquests ofereixin noves idees sobre la vida i el llegat de Hatxepsut.