Troben pintures rupestres de fa 7.000 anys al País Valencià

Es tracta d'una troballa excepcional per l'elevat nombre de figures representades

 -  Generalitat Valenciana
- Generalitat Valenciana
9 d'agost del 2016
Autor
Laura Quero
Dos arqueòlegs han trobat al terme municipal de Vilafranca (Alt Maestrat), al País Valencià, un abric que conserva pintures rupestres de fa 7.000 anys. Les pintures representen una batuda de caça en què diversos arquers aguaiten una bandada completa de tretze porcs senglars, entre els quals es poden distingir tres cries. Es tracta d'una troballa de gran valor pels científics i els historiadors.

El fet que siguin porcs senglars i no cérvols fan d'aquesta descoberta un testimoni pictòric excepcional. Tot i que al País Valencià i a l'Aragó són freqüents les escenes de cacera de senglars, normalment es tracta d'un o dos caçadors i d'un o dos animals. La nova descoberta supera en nombre d'exemplars les pintures de la cova de Cavalls de Tírig (Alt Maestrat), principal mostra de l'art rupestre llevantí, on hi ha representats vuit cérvols adults i dues cries.

L'abric de Vilafranca constitueix una nova mostra de l'art rupestre llevantí, que està reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 1998. Actualment, el País Valencià té registrades 643 localitzacions amb pintures rupestres. La Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana ha mostrat la seva col·laboració per preservar la nova troballa, de la qual no s'ha revelat la ubicació per motius de seguretat.