Troben un arsenal d'explosius de la Guerra Civil en un convent de Vic

Els Mossos d'Esquadra van activar un dispositiu especial per retirar tots els artefactes amb seguretat

Arsenal d'explosius trobats a Santa Teresa de Vic -  Mossos d'Esquadra
Arsenal d'explosius trobats a Santa Teresa de Vic - Mossos d'Esquadra
31 de març del 2017
Autor
Clara Duarte
Trenta quilos de dinamita, 26 granades de mà, 290 detonadors, 2 fusells, 16,5 quilos de pólvora, 2.232 cartutxos de fusell i 12 metres de metxa lenta. Tot això és el que van trobar uns treballadors al convent de Santa Teresa de Vic. La descoberta es va fer arran d'unes obres que s'estan fent a les golfes del convent i, segons han explicat, tot l'arsenal explosiu es trobava amagat en un fals sostre.

El 1936, en el context de la Guerra Civil, els anarquistes de la CNT-FAI van ocupar Santa Teresa de Vic i hi van amagar aquests artefactes. El van utilitzar com a dipòsit de material militar fins que, el gener de 1939, Catalunya va ser ocupada per l'exèrcit franquista. Un cop es va acabar la guerra, el convent va passar a ser una caserna de la Guardia Civil i, més tard, va ser retornat a les Carmelites Descalces.

En fer la troballa, els treballadors van avisar l'Àrea de Desactivació d'Artefactes Explosius TEDAX-NRBQ dels Mossos d'Esquadra, que van desallotjar tota una ala del convent per garantir la segureat de l'operació i van retirar l'arsenal. Ara, es farà explotar de manera controlada en una pedrera de Seva (Osona).