Troben un esquelet en el vaixell enfonsat del mecanisme d'Anticitera

L'anàlisi d'ADN pot donar informació que ajudi a posar en context el giny astronòmic més misteriós de l'antiguitat

Submarinistes examinen les restes trobades -  Brett Seymour, EUA/ WHO/ARGO
Submarinistes examinen les restes trobades - Brett Seymour, EUA/ WHO/ARGO
23 de setembre del 2016
Autor
Víctor Farradellas
Fa més de cent anys que es va descobrir el mecanisme d'Anticitera, un engranatge sofisticat del qual només sabem que s'emprava per mirar les estrelles. Ara, el grup d'arqueòlegs que investiga el vaixell enfonsat que transportava aquest giny ha trobat les restes parcials d'un crani, tres dents, dos ossos dels braços, dos fèmurs i fragments de costelles que segurament van pertànyer al mateix individu. Els investigadors creuen que es tractaria d'una persona jove que viatjava en el mercant del segle I enfonsat.

Les restes es troben en un bon estat de conservació, un fet extraordinari si tenim en compte que són de fa 2.000 anys i que normalment els cossos enfonsats desapareixen aviat consumits pels peixos i l'erosió. Tot i que l'oceanògraf Jacques Cousteau ja havia trobat restes de fins a quatre individus en aquest mateix derelicte, la troballa recent és excepcional, perquè per primera vegada es podran fer anàlisis del material genètic obtingut.

A part de les restes humanes, l'expedició arqueològica ha fet altres troballes, com avança la revista 'Nature'. Entre aquestes destaquen objectes com vasos per transportar vi, llances de bronze o joies d'or. El 'Pamphilos', batejat així per una inscripció trobada en una de les copes descobertes, era un vaixell mercant d'uns 40 metres d'eslora que es dirigia a algun port romà. Les restes del vaixell descansen a tocar d'una zona escarpada de la costa, que podria haver estat la causa del seu enfonsament. Les anàlisis de les restes trobades ajudaran a entendre qui era i d'on procedia un dels tripulants d'aquesta nau, que transportaven un giny sofisticat que els grecs empraven per calcular el moviment dels astres.