Troben un mosaic egipci a Israel

Els arqueòlegs han recuperat un trencadís de fa 1.500 anys en el sòl d'una antiga església bizantina

Un treballador amb el mosaic descobert -  Nikki Davidov. Israel Antiquities Authority
Un treballador amb el mosaic descobert - Nikki Davidov. Israel Antiquities Authority
1 d'octubre del 2015
Autor
Marta Pérez
L'Autoritat d'Antiguitats d'Israel ha fet pública la descoberta d'un mosaic de fa 1.500 anys al sud del país que servia de sòl en una església bizantina. El trencadís mostra imatges de carrers i edificis de l'antic Egipte que, segons consta en una inscripció en grec que s'ha preservat en l'edifici, podrien correspondre a l'antiga colònia de Chortaso. "L'aparició d'edificis en mosaics que servien de sòl són un fenomen estrany a Israel. Els edificis estan ordenats al llarg d'un carrer amb columnes, en el que seria una espècie de mapa antic", afirmen els investigadors Saar Ganor i Rina Avner, a càrrec del projecte.

De l'església original no n'han quedat restes, però els investigadors van destacar l'esforç dels autors amb l'ús d'una àmplia gamma de colors i la qualitat dels materials. "Els artistes van utilitzar tessel·les de 17 colors per preparar el mosaic. La inversió en els materials i la seva qualitat són de les millors descobertes a Israel", han explicat.

A més de recreacions d'edificis, hi ha parts de mosaics amb fruites i animals, i tota la imatge es completa amb un paisatge del Nil amb un vaixell de vela.