Troben un vaixell romà del segle I

Els arqueòlegs l'han descobert a 40 metres de fondària a prop de les Illes Formigues, al Baix Empordà

Un bus treballa en el vaixell romà del segle I -  CASC
Un bus treballa en el vaixell romà del segle I - CASC
10 de novembre del 2016
Autor
Redacció
El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) en col·laboració amb Ictineu Submarins, ha localitzat un derelicte romà de la primera meitat del segle I dC. El vaixell, que s'ha trobat a més de 40 metres de fondària a les costes del Baix Empordà, transportava 'garum', un tipus de salsa de peix molt apreciada pels romans. D'aquest jaciment se'n tenien notícies però mai s'havien realitzat treballs arqueològics. A tot el Mediterrani només hi ha tres vaixells més d'aquesta època que s'hagin trobat en bones condicions.

Els treballs dels arqueòlegs, realitzats amb el suport del submarí Ictineu 3, que possibilita immersions més llargues a una fondària superior als 40 metres, han permès valorar l'estat de conservació del vaixell, el seu interès científic i recollir-ne les dades necessàries per planificar-hi una campanya d'excavació arqueològica en un futur.

La campanya s'ha desenvolupat al voltant del port de Sant Feliu de Guíxols i de Palamós, ambdós utilitzats com a base, tant pel submarí com per la plataforma de treball del CASC, el vaixell Thetis. La inspecció del jaciment, en el qual no s'havia actuat abans degut, precisament, a la seva fondària, ha mostrat el seu bon estat de conservació.