Alertats per pescadors, arqueòlegs de l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) van trobar l'any passat un gran nombre d'àmfores romanes plenes de garum molt a prop de la costa de Cabrera, a les illes Balears. En futures immersions han descobert que a sota s'hi amagava un vaixell romà enfonsat entre els segles III i IV que es troba en excel·lent estat de conservació a 70 metres de fondària.
El fet que el derelicte es trobi en aigües que formen part d'un parc nacional i que sigui de difícil accés ha estat una de les claus perquè hagi restat inalterat i s'hagi pogut preservar en bon estat. De fet, per als arqueòlegs que han dut a terme la investigació es tracta del millor vaixell enfonsat d'època clàssica trobar mai a l'arxipèlag i un dels millors que s'han trobat mai a la Mediterrània occidental.
Tot indica que el vaixell era un mercant que transportava entre un i dos milers d'àmfores de fang plenes de garum, un tipus de salsa de peix, des del nord d'Àfrica fins algun punt indeterminat de l'imperi. Les Balears es trobaven al mig de la ruta i els navegants s'hi refugiaven sovint en cas de mal temps. En el cas d'aquest vaixell, una tempesta n'hauria provocat l'enfonsament. A partir d'ara, els arqueòlegs vigilaran el derelicte per tal que no sigui espoliat i seguiran investigant per documentar tots els detalls de la nau.
Troben un vaixell romà enfonsat a la costa de Cabrera
Els arqueòlegs destaquen el seu excel·lent estat de conservació i el fet que es tracti d'un dels pocs derelictes que s'han descobert intactes a la Mediterrània
27
de gener
del
2017