Troben una tomba que podria pertànyer a Alexandre el Gran

Un descobriment a la localitat grega d'Amfípolis podria esclarir el parador de les restes del rei de Macedònia i conqueridor de l'imperi Persa

8 de setembre del 2014
Autor
Oriol Gracià
Com passa amb el Sant Graal, la recerca de la tomba d'Alexandre el Gran —rei de Macedònia, conqueridor de l'imperi Persa i un dels líders militars més importants del món antic— ha estat un dels grans reptes de l'arqueologia. Aventurers i estudiosos han tractat sense gaire èxit de localitzar-la. Ara, un descobriment a Grècia podria posar fi definitivament a les especulacions.

El descobriment d'un mur de terra d'uns cinc-cents metres al voltant d'una tomba a la localitat d'Amfípolis ha desfermat la hipòtesi de si es tracta o no del sepulcre del llegendari rei macedoni o d'algun dels seus familiars. Els arqueòlegs defineixen la troballa com a "sensacional" i apunten que podria tractar-se de la tomba de la dona del monarca, Roxana. "Ens trobem davant una troballa d'extraordinària importància", ha declarat el primer ministre grec, Antonis Samaras. El mandatari, però, ha demanat paciència fins que es pugui confirmar a qui va pertànyer la tomba. Segons ha explicat, "es tracta d'un monument funerari d'entre els anys 325 i 300 aC; ara, la qüestió és què podran revelar les excavacions", ha afegit. I és que la tomba es troba en bon estat i no ha estat saquejada. Les excavacions continuaran en els mesos vinents.

Amfípolis va ser una important base naval al segle IV aC i el lloc on el rei Cassandre va assassinar Roxana i un dels fills d'Alexandre el Gran, que a la vegada es creu que va morir a Babilònia l'any 323 aC. I tot i que les seves restes havien estat enterrades a Egipte, a la fi de l'edat antiga es va perdre el rastre de la seva tomba. Arqueòlegs i descobridors la van situar en les últimes dècades en l'oasi de Siwa, a Alexandria, però també es va parlar de l'Uzbekistan i fins i tot del nord d'Austràlia. Caldrà veure, ara, si els estudis arqueològics prop de la ciutat d'Amfípolis solucionen definitivament el misteri.