Un estiu de patrimoni: propostes per gaudir de jaciments, museus o monestirs

Els mesos de juliol i agost, nombrosos espais patrimonials del país organitzen activitats especials. Us en fem un recull

4 de juliol del 2019

Empúries virtual

Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega i d’una ciutat romana, un enclavament que va ser, molts anys enrere, la porta d'entrada de romans i grecs. Banyat per les aigües de l'Empordà, el jaciment és un escenari privilegiat per entendre la nostra història. Empúries va ser un dels ports principals de la Mediterrània de l’època clàssica, i, entre els nombrosos elements que s'hi conserven, destaquen la gran escultura d’Esculapi, les restes de la muralla o la domus dels mosaics, un espai que és comparable als que es troben a altres referents arqueològics mundials, com Pompeia i Herculà (Itàlia).

Aquest estiu, el Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries proposa una activitat ben especial: una visita a través de la realitat virtual amb què es podrà descobrir el jaciment i submergir-se en l'antiguitat.

Informació pràctica
 

 • Lloc: Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries (Carrer Puig i Cadafalch, s/n. L’Escala-Empúries).
 • Dates: de l'1 de juliol a l'11 de setembre.
 • Hores: 11 i 17 h.
 • Preu: 10 € (menors de 8 anys, gratuït).
 • Reserves: reservesempuries@gencat.cat / 972 77 59 76.

Nits de música al Museu d'Història de Catalunya

Un estiu més, la Terrassa del Museu d'Història de Catalunya es converteix en l'escenari de sis concerts de grups d'arreu de la Mediterrània que volen posar en relleu la diversitat de músiques que hi ha al 'Mare Nostrum' i la connexió que hi ha entre aquestes. A més, aquest 2019, l'entrada inclou una visita guiada a l'exposició 'Moda i modistes', que es farà abans del concert. La programació d'enguany és la següent:
 

 • 3 de juliol. La Puglia - Albània: Maria Mazzotta amb l’espectacle 'Maria Mazzotta live'.
 • 10 de juliol. Menorca: Anna Ferrer i Mario Mas amb l’espectacle 'Cançons de sirenes, llops i llunes'.
 • 17 de juliol. Catalunya - Costa Brava: Les Anxovetes amb l’espectacle 'Havaneres en femení'.
 • 24 de juliol. Tunísia: Amine & Hamza amb l’espectacle 'The Band Beyond Borders'.
 • 31 de juliol. Grècia - País Valencià - Iran: Trio López - Petrakis - Chemirani.
 • 7 d'agost. País Valencià: Miquel Gil amb l’espectacle 'Geometries'.


Informació pràctica
 

 • Lloc: Museu d'Història de Catalunya (Pla de Palau, 3, Barcelona).
 • Hora: 22 h concert / 20 h i 21 h visites guiades.
 • Preu: 16 € (inclou visita guiada a l’exposició 'Moda i modistes').
 • Reserves a mhcvisites.cultura@gencat.cat i al 93 225 42 44.

Art & Gin: Visites nocturnes al Museu d’Art de Girona

El Museu d'Art de Girona ofereix una visita nocturna per descobrir les obres d'art que custodia el recinte monumental de l'antic palau episcopal i tots els secrets i històries que s'hi amaguen. L'activitat acaba als jardins del Museu d'Art, on s'ofereix un gintònic als assistents.

Informació pràctica
 

 • Lloc: Museu d'Art de Girona (Pujada de la Catedral, 12).
 • Dates i hora: 4 i 18 de juliol, a les 22 h.
 • Preu: 12 € (10 €, Amics del Museu d'Art de Girona). Inclou visita i consumició.
 • Cal fer reserva prèvia al 972 20 38 34.

Música medieval a Sant Pere de Rodes

Sant Pere de Rodes és un dels testimonis més sofisticats de l'arquitectura romànica catalana, un monestir que s'aixeca en un dels cims de la serra de Rodes i que del segle XI al XIV va ser el principal centre espiritual del comtat d'Empúries. El conjunt monacal era -i és- impressionant: estava format per l'església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències per fer-hi vida i el palau de l'abat. Aquest estiu s'hi organitzen diverses activitats relacionades amb la música medieval.

Reconstrucció d'instruments
El musicòleg Antoni Madueño, combinarà la interpretació de música medieval amb la construcció en directe d'un instrument d'aquesta època històrica. Aquesta experiència tindrà lloc a la sala de Llevant del monestir els dies 11 i 25 de juliol i 23 i 29 d'agost, de 10.30 a 13 i de 17 a 19 h.

Cant medieval
L'església del monestir acollirà diversos concerts experiencials de música sacra. Paral·lelament, tindrà lloc una mostra d’instruments de corda i de la seva construcció a la sala de Llevant, amb xerrades didàctiques i participatives, així com interpretació de música profana medieval. Aquestes intervencions musicals seran els dies 11 i 25 de juliol i 23 i 29 d’agost, a les 11, 13, 16 i 18 h.

'El cor és un castell'. Cants de trobadors
'El cor és un castell' és una aproximació al sentiment i a l'amor en les composicions trobadoresques. L'activitat tindrà lloc a l'església de Santa Helena de Rodes el 18 d'agost, a les 19 h.
 

Taller de polifonia medieval amb Antoni Madueño i el conjunt L'Incantari
De nou, el musicòleg Antoni Madueño protagonitza un dels espectacles musicals d'estiu al conjunt monumental. En aquest cas, Madueño, acompanyat del grup L'Incantari, conduirà un taller que és una aproximació divulgativa als cants medievals, com els primitius cants mossàrabs, l’'organum' primitiu, el 'planctus' del monestir de Ripoll o els cànons del 'Llibre Vermell de Montserrat. Durant l'activitat, els assistents podran cantar i, atenció, també ho podran fer, en el concert del vespre (vegeu a sota). El taller tindrà lloc a la sala de Llevant i a diversos espais del monestir dissabte, 7 de setembre, de 10 a 14 h.

L’Incantari & Antoni Madueño: Músiques litúrgiques antigues
Antoni Madueño i L'Incantari oferiran un concert de polifonia medieval en què podran participar els assistents al taller del matí (vegeu a dalt). Arturo Palomares i l'arpista Lucía Samitier acompanyaran Madueño en un concert que s'endinsarà en la música litúrgica. El concert tindrà lloc a l'església del monestir, el 7 de setembre a les 19 h.

Informació pràctica
 

 • Lloc: Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (Camí del Monestir, s/n. El Port de la Selva).
 • Dates: Reconstrucció d'instruments (11 i 25 de juliol i 23 i 29 d'agost) | Cant medieval (11 i 25 de juliol i 23 i 29 d’agost) | Cant de trobadors (18 d'agost) | Taller de polifonia medieval (7 de setembre) | Concert de L’Incantari & Antoni Madueño (7 de setembre).
 • Preu: Activitats gratuïtes.
 • Cal fer reserva prèvia tot enviant un correu electrònic a reservesspv.acdpc@gencat.cat

Caius i Faustina us conviden a la seva vil·la

"I els turistes es fan fotos on tu i jo vam esmorzar / són les coses bones de passar a l'eternitat...". Així cantaven els Manel a la peça 'Roma' del seu primer disc i així és, potser, com se senten els veritables Caius i Faustina quan observen com els visitants passegen per la meravellosa vil·la romana dels Munts, a Altafulla. Aquest estiu, Caius Valerius Avitus, un dels 'duumviri' de la Tàrraco del segle II, i la seva esposa i senyora de la casa fan d’amfitrions de la vil·la en una visita teatralitzada que mostra els aspectes més interessants i curiosos de la seva residència: les seves estances, el seu funcionament, les tasques que s’hi feien i com era la vida en aquest entorn privilegiat. Com a bons amfitrions, conviden els seus visitants, en acabar el recorregut, a un aperitiu en què poden gaudir d’un vi amb mel i fruites, d’un refresc i de diversos productes de la terra.

Informació pràctica
 

 • Lloc: vil·la romana dels Munts (passeig del Fortí, s/n. Altafulla).
 • Dates: 13 i 27 de juliol | 3, 10, 17, 24 i 31 d'agost | 7 de setembre.
 • Hora: totes les visites són a les 19 h, excepte la del 17 d'agost, que és a les 19.30 h.
 • Preu: 8 € (nens de 5 a 16 anys, 5 €. Menors de 5 anys, gratuït). Inclou l’entrada al jaciment, visita i aperitiu.
 • Venda d’entrades: mnat.cat/activitats

'Camí Reial'. Una experiència immersiva al Reial Monestir de Santes Creus

Què us semblaria convertir-vos en un pelegrí medieval que s'endinsa en el camí reial de Santes Creus? Aquesta és la proposta d'estiu d'aquest monestir cistercenc, 'Camí Reial', que dóna l'oportunitat de descobrir la seva història i els episodis principals de la biografia de Pere el Gran amb una audioguia que ofereix una experiència sonora i visual immersiva.

Informació pràctica
 

 • Lloc: Reial Monestir de Santes Creus (plaça Jaume el Just, s/n. Aiguamúrcia).
 • Dates: 2, 9, 23 i 30 d'agost i 6 de setembre, a les 21.30 h.
 • Preu: 12 €.
 • Reserves: 977 63 83 29 | santescreus.cultura@gencat.cat.

'Vespres i nits d'estels' al castell d'Olèrdola

La seva situació estratègica, va fer que Olèrdola fos el punt de diversos assentaments des de l'edat del bronze (fa 4.000 anys!) fins al segle XX. El primer assentament protegit és de l'edat del ferro, entre el segle VIII i linici del segle VI aC. Després hi arribaren el poble ibèric dels cessetans, que construïren un 'oppdium' (poblat fortificat) de 3,5 hectàrees, i, al segle I aC, els romans, que hi establiren un campament militar per controlar el territori i  la via d’accés cap a Tàrraco. Gairebé mil anys més tard, Olèrdola va tornar a ser habitada. S'hi edificaren una muralla, dues esglésies i el castell. L'enclavament tingué un paper clau en les lluites territorials entre cristians i musulmans.

'Vespres i nits d'estels'
Aquest estiu, Olèrdola serà l'escenari de tres 'vespres i nits d'estels' especials que comencen amb la contemplació de la posta de sol i que inclouen una visita guiada pel conjunt monumental i una copa de cava. El tret de sortida el donarà '88 Infinits' (3 d'agost), un espectacle dedicat a la mitologia que centrarà la visita en els orígens de la viticultura al Penedès i la importància que la vinya i el vi tenien en la ciutat medieval d’Olèrdola. El segon 'vespre i nit d'estels' serà el 10 d'agost i estarà dedicat a la visió antropològica dels astres i el firmament amb un concert de música popular amb el grup Merenda, que interpretrarà danses tradicionals, cançons populars i poesies musicades que van des de l'edat mitjana fins als nostres dies. La visita se centrarà en els rituals i creences relacionats amb la mort dels diferents pobles que han habitat Olèrdola.

Els 'vespres i nits d'estels' acabaran el 17 d'agost amb 'Mirades a l'univers', un espectacle musical multimèdia sobre la història de l'univers, i amb una visita en què s'explicaran les investigacions científiques dutes a terme al conjunt monumental.

Informació pràctica
 

 • Lloc: Conjunt Monumental d'Olèrdola.
 • Dates: 3 d'agost ('88 Infinits'), 10 d'agost (música popular amb el grup Merenda) i 17 d'agost ('Mirades a l'univers').
 • Hora: a partir de les 19 h.
 • Preu: gratuït amb l'entrada al jaciment.
 • Reserves i més informació: 93 890 14 20 | mac.olerdola@gencat.cat.

'La Pedra Parla'. Cicle de concerts al monestir de Santa Maria de Vallbona

Aquest estiu, el festival de música clàssica 'La Pedra Parla' del monestir de Santa Maria de Vallbona arriba a la cinquena edició amb el programa següent:
 

 • 3 d'agost, 19 h. Claustre del monestir | Eric Halfvarson (baix) i Diana Baker (piano). Concert dedicat a Don Quixot, amb música que va des dels compositors Ravel i Ibert fins al musical de Broadway 'Man of la Mancha'. de Mitch Leigh. Claustre del monestir.
 • 3 d'agost, 22 h. Claustre del monestir | L'Ars Trio, amb Oriol Algueró al violí, Bernat Bofarull a la viola, Nabí Cabestany al violoncel i amb Mercè Pons com a narradora ofereix una vetllada amb música de Bach i textos extrets de l’arxiu del monestir. Com a obra musical, el conjunt interpretarà 'Les variacions Goldberg' (en versió per a corda de Dmitry Sitkovetsky), de J. S. Bach.
 • 4 d'agost, 12.30 h. Església de Santa Maria | El cor de cambra del Palau de la Música Catalana i el grup d’instruments de vent de música antiga La Caravaggia interpretaran una selecció de les ensalades i madrigals del Renaixement català, com ara La viuda, El bon jorn i La Justa i els madrigals de Milà i Brudieu.

Informació pràctica
 

 • Lloc: Monestir de Santa Maria de Vallbona (carrer Major, s/n. Vallbona de les Monges).
 • Dates: 3 i 4 d'agost.
 • Preu: 50 € (abonament als tres concerts). Menors de 12 anys, gratuït. Estudiants de música: 2 x 1.
 • Venda d'entrades: codetickets.com