Un museu alemany, disposat a retornar peces de l'Acròpolis

La pressió internacional aconsegueix que el Museu d'Història Antiga de Heidelberg obri negociacions per tornar peces del temple d'Erectèon

Les cariàtides del temple d'Erectèon
Les cariàtides del temple d'Erectèon
14 d'octubre del 2015
Autor
Redacció
El temple d'Erectèon és un dels màxims exponents de l'arquitectura jònica de l'Acròpolis d'Atenes. És famós sobretot pel pòrtic de les cariàtides i per l'esveltesa de les columnes. Però, com passa amb bona part del patrimoni de la Grècia clàssica, l'edifici ha patit saquejos constants al llarg de la història. L'espoli més dolorós va ser la sostracció d'una de les seves cèlebres cariàtides, que encara avui s'exposa al Museu Britànic de Londres. Ara bé, aquesta institució britànica —que també alberga alguns dels marbres del Partenó— no és l'única que conserva restes de l'Erectèon. I és que diversos museus europeus també han aconseguit al llarg dels segles peces procedents d'aquest temple.

Un d'aquests és el Museu d'Història Antiga de Heidelberg, a Alemanya. El centre acaba de ser notícia perquè ha cedit a la pressió internacional i ha acceptat obrir converses amb les autoritats gregues per negociar una possible restitució de les restes. De moment, el ministre de Cultura grec, Aristides Baltas, s'ha reunit amb diversos gestors del patrimoni a Alemanya per debatre sobre la millor manera d'iniciar aquest procés de devolució. Tot i que encara no s'ha arribat a cap compromís concret, el ministre Baltas ha assegurat que totes les vies romanen obertes. Les converses coincideixen amb declaracions públiques de noms de les arts i les ciències de tot el món que uneixen les seves veus per reivindicar el retorn de totes les peces arqueològiques a les seves pàtries d'origen. En prendrà nota, també, el Museu Britànic?