La Ràpita recorda el seu passat més recent amb la fira Orígens

El municipi del Montsià acull la tercera edició d'una festa en què els mateixos veïns recreen el seu passat pagès i mariner

Els veïns de la Ràpita en una de les edicions de la fira Orígens
Els veïns de la Ràpita en una de les edicions de la fira Orígens Dani Dassoy
8 d'octubre del 2019

Un any més, la Ràpita celebra la fira Orígens per tal de reivindicar el seu passat pagès i mariner a través d'activitats com exposicions, teatre, mercats, actuacions musicals, esdeveniments gastronòmics, jocs, contalles o demostracions d’oficis antics. La fira recorda la Ràpita d'inicis del segle XX, una població estructurada al voltant de dos grups socials: els pescadors i els mariners i els pagesos i els ramaders, i ho fa, com en les passades edicions, a un dels barris amb més història, el de Xicago. De l'11 al 13 d'octubre, els veïns de la població ebrenca organitzen o interpreten ells mateixos el paper de pescadors, mariners, pagesos o ramaders. Us els trobareu cosint els sacs per collir la garrofa o l'oliva, traginant carros carregats d'arròs o reparant xarxes de pescar.

Aquest 2019, la fira arriba amb algunes novetats, com la inclusió en el programa d'una demostració de pesca al rossegall a la platja de Garbí i la programació d'activitats al llarg de l'any, més enllà de les dates centrals de la festa (11-13 d'octubre), com el taller de remendar que ja ofereix l’artesà local Joan Cartes. Una altra novetat està relacionada amb el protagonista del cartell, el pailebot 'Santa Eulàlia', una embarcació que a inicis del segle XX passava pel municipi carregada de sal o d'altres mercaderies i que ara hi tornarà amb motiu de la fira. 

La programació també inclou la segona edició del 'Concurs d'Aparadors Orígens 2019', que consisteix a ambientar i decorar els aparadors dels comerços del poble com es feia al primer terç del segle XX.

Per a més informació, visiteu el web de la festa.


Origens 2019 La Ràptia Terres de lEbre