Un retorn a la Ràpita pagesa i marinera de fa 100 anys

La fira Orígens celebra la segona edició amb activitats vinculades a les arrels pageses i marineres de la vila del Montsià

Els veïns de la Ràpita en una de les edicions de la fira Orígens
Els veïns de la Ràpita en una de les edicions de la fira Orígens Dani Dassoy
9 d'octubre del 2018

Per tal de recordar el seu passat pagès i mariner, el municipi de la Ràpita va posar en marxa l'any passat Orígens. Enguany, la segona edició de l'esdeveniment se celebra del 12 al 14 d’octubre i proposa gairebé el doble d'activitats, una vuitantena, que recrearan la vida del poble a principis del segle XX. Entre les novetats, destaca la presència de les embarcacions 'Santa Eulàlia' i 'Sant Ramon', a bord de les quals es faran activitats vinculades a la cultura marinera. També hi haurà una regata de muletes i l’arribada d’embarcacions de vela llatina des de l’Ametlla de Mar, Cambrils i el mateix port de la Ràpita. A l'antic Matadero es reproduirà la vida d'un mas de la zona, amb la seva tradicional fauna domèstica.

Viure els orígens
Els veïns rapitencs interpretaran pels carrers del barri de Xicago diferents papers relacionats amb la pesca i la pagesia i es mantindran actes que van ser molt populars l’any passat, com l’arribada del peix i la subhasta. També s'amplien els concursos per incentivar la participació ciutadana: de balcons i façanes engalanadats, d’aparadors, de forçuts, de morra, de beure amb porró, de llançament de pinyol d'oliva i un de vestits d’època, que se celebrarà a la taverna del Café del Ruso.

I si parlem de pesca i pagesia no podem obviar la gastronomia, amb el segell de qualitat de la Ràpita, ja que s’obriran tavernes d’entitats, els restaurants faran menús especials amb cuina tradicional i els bars elaboraran tapes populars per a l’ocasió. També hi haurà un mercat amb paradetes de productes de quilòmetre zero i artesania. Tot, acompanyat amb jocs tradicionals, espectacles de teatre, tallers, exposicions i demostracions d’oficis antics. 

Tampoc no hi faltarà la música, amb els concerts de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; la Banda de l’Agrupació Musical Rapitenca amb Pep Gimeno ‘Botifarra’; un espectacle dels Quicos, que musicaran cançons tradicionals recopilades per a l’ocasió; un ball d’envelat, amb professors de l’Agrupació; cant de rondalles, amb notable presència de dones cantadores, i espectacles literaris, musicals i itinerants amb Pili Cugat, Juanito Aragonés o Jesús Pescador, entre altres.

Podeu ampliar informació sobre la cultura rapitenca i Orígens 2018 aquí.