Un Verkami per homenatjar Micheál O’Riordan, l’irlandès que va creuar l’Ebre amb una senyera

La Comissió de la Dignitat vol recordar la figura del brigadista internacional, que va participar en la batalla més èpica de la Guerra Civil

Retrat de Micheál O'Riordan
Retrat de Micheál O'Riordan Comissió de la Dignitat

“Micheál O’Riordan és el seu propi missatge... Sembla un noi fortot – i, de fet, ja ho eren nois fortots els que van lluitar per la República espanyola. No té res a vendre sinó la seva ànima, però no és probable que ho faci, encara que li diguessin que la perdria si el conservava.” Amb aquestes paraules va descriure l’escriptor irlandès Séan O’Casey el seu compatriota, un membre de les Brigades Internacionals, concretament de la Columna Connolly, que va creuar l’Ebre, a Vinebre, portant una senyera a la seva espatlla la matinada del 25 de juliol de 1938, en plena Guerra Civil.

Per commemorar el gest d’O’Riordan, i en ocasió del 80è aniversari de la batalla de l’Ebre, la Comissió de la Dignitat lliurarà el proper 25 o 26 de maig un quadre de l’artista Pere Piquer a l’Espai de la Guerra Civil de Gandesa, ciutat on va ser ferit l’1 d’agost del mateix 1938. L’obra recull l’acte carregat de simbolisme del voluntari irlandès que considerava Catalunya com “la seva segona pàtria”. Per poder cobrir les despeses, la Comissió ha organitzat una campanya de mecenatge a la plataforma Verkami. Qui hi participi podrà aconseguir, segons l'aportació, el llibre 'Volem els papers', una reproducció del retrat o l’assistència al pica-pica de la inauguració.

Informació pràctica