Un web divulgatiu recorda la visita d'Einstein a Catalunya

La Generalitat ha impulsat la creació d'un portal virtual per commemorar el 90è aniversari de la visita del físic alemany a Catalunya

Albert Einstein -  Library of Congres of UEA
Albert Einstein - Library of Congres of UEA
27 de febrer del 2013
Autor
Carla Galisteo
Entre el 22 de febrer i l'1 de març de 1923, el físic alemany Albert Einstein va visitar Catalunya per impartir una sèrie de conferències sobre la teoria de la relativitat. El va convidar la Mancomunitat de Catalunya amb l'objectiu d'impulsar una comunitat científica moderna a Catalunya. Noranta anys després, el Govern de la Generalitat ha commemorat l'aniversari de l'estada amb la inauguració del portal virtual divulgatiu ‘Einstein a Catalunya', que recrea aquelles jornades de 1923.

El nou web, www.gencat.cat/einstein, detalla l'itinerari que va seguir Einstein a la ciutat i descriu el context en què es va emmarcar aquell esdeveniment científic a través d'un mapa interactiu que dóna accés a tot el contingut relacionat amb la trobada. A Barcelona, Einstein va participar en un programa cultural catalanista formulat per Enric Prat de la Riba que tenia per objectiu crear institucions per propagar la ciència catalana i en català. També va assistir a una reunió amb el dirigent anarquista Àngel Pestaña a la seu de la Confederació Nacional del Treball (CNT), i va visitar dos centres educatius amb models innovadors: el Grup Escolar Baixeras i l'Escola del Mar de la Barceloneta. El científic no només va visitar Barcelona, també el monestir de Poblet i l'Espluga de Francolí, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.

Viatjant per aquest portal, els visitants poden trobar imatges, documents, cartes escrites per ell i referències que va fer sobre Catalunya i Barcelona, així com les notícies que van publicar els diaris de l'època els dies posteriors a l'encontre. Aquest portal ha servit també per treure a la llum petites noves aportacions històriques sobre la visita del Premi Nobel de Física al nostre país. Per exemple, amb la col·laboració d'experts i historiadors de l'Arxiu Històric de Terrassa, s'ha descobert que Einstein va visitar el monestir de Sant Cugat del Vallès, fet que fins ara es desconeixia, i s'ha corregit la data que s'atribuïa a la visita al Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa, que realment va ser el 24 de febrer, tres dies abans del que fins ara havien recollit les cròniques.

A partir del proper mes de juny, ‘Einstein a Catalunya' oferirà un conjunt d'itineraris virtuals pels llocs que va visitar el físic a la ciutat de Barcelona, que els internautes es podran descarregar des d'una aplicació per a dispositiu mòbil a través de codis QR. Aquesta iniciativa, que s'ha realitzat en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), és la primera d'un programa d'activitats commemoratives que es duran a terme al llarg de 2013. Entre els actes previstos per als propers mesos s'inclouen un acte commemoratiu general, un conjunt d'activitats durant la Setmana de la Ciència 2013 i un programa d'activitats sobre Einstein a algunes escoles.