Una altra mirada al VI Dia SÀPIENS

Una estudiant de periodisme mataronina relata com va viure el Dia SÀPIENS

Un moment de la 'Ruta del 1714 a Mataró'
Un moment de la 'Ruta del 1714 a Mataró'
25 de maig del 2015
Autor
Eugènia Güell i Barnils
Vosaltres sou 'els Sàpiens'?

La típica fotografia d'Albert Einstein ensenyant la llengua al costat d'un retrat de Puig i Cadafalch. "Ui! Què hi fa, aquí, l'Einstein?". Josep Pich, professor d'Història Contemporània de la UPF, va fer cara de sorpresa fingida en veure una fotografia d'un dels científics més famosos de la història a la seva presentació de la conferència ‘El llegat de Puig i Cadafalch. Catalanisme i Mancomunitat'. "M'he equivocat?", va preguntar. I ell mateix es va respondre: "Eren contemporanis, però Puig i Cadafalch va ser arquitecte. I a més va ser arqueòleg, i polític, i molt més. Era un dels grans, i a més era mataroní. I em sembla que som a Mataró, oi?".

Dissabte passat Mataró va reviure la seva història i cultura en el VI Dia SÀPIENS. "Quina llàstima que fins ara només vingués a Mataró per la platja, mira que és bonic tot això!": cares d'admiració a la capella dels Dolors i a tots els escenaris d'arquitectura modernista, de 1714 i de la vil·la romana de la Torre Llauder. Els turistes van descobrir les cares més desconegudes de Mataró i els mataronins van veure la seva ciutat amb nous ulls. Visites guiades, consells de l'Àvia Remei, rutes, xerrades, museus i conferències. "He intentat no cansar-vos gaire perquè si heu de fer totes les rutes programades...", va acabar dient el guia de la vil·la romana de la Torre Llauder.

"Espera't! Té, tasta una mica de sèpia. Molt bé, ara una patata i després ja pots sortir corrents. Dóna records a la teva mare!". L'Àvia Remei no deixava marxar ningú de l'espai e-àgora de la plaça de Cuba sense que tastés el que estava cuinant: enmig d'un ambient molt familiar, va dir alguns trucs de la cuina catalana, va confessar les trampes que feia als concursos d'allioli i va assegurar que "si l'all es veu vell, ja està bé. Ja se sap que els vells sempre donen bons consells".

Fascinació i entusiasme a la Casa Coll i Regàs, a la Nau Gaudí i a la botiga modernista La Confianza, que a les cinc de la tarda, mentre el guia explica tots els detalls de la façana, aixeca la persiana. Aplaudiments i ganes d'entrar-hi. Aquest dissabte tothom que passejava per Mataró podia entrar i endinsar-se a les parts amb més història de la ciutat. "Hi havíeu estat, abans, aquí?", pregunta el guia de la vil·la romana de la Torre Llauder. Molts diuen que sí. "Però abans que hi vinguessin els romans no, oi?". Riures. I després pregunta: "Vosaltres sou 'els Sàpiens'?" I responen que sí. "Tenim 'high level', doncs!".